Hlavní obsah

Liberečtí policisté bojují proti toxikomanii v okolí škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Liberečtí policisté se v uplynulých měsících zaměřili na přestupky mladistvých proti nealkoholové toxikomanii. V okolí škol zkontrolovali přes 330 osob a zjistili celkem 42 přestupků, z nichž šest souviselo se zneužíváním psychoaktivních látek. "Ve všech případech se jednalo o marihuanu," upřesnila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Mladí lidé jsou velmi liknaví a neuvědomují si, že přechovávání omamné nebo psychotropní látky, byť v malém množství a pro svou potřebu, je přestupek a hrozí za něj sankce," uvedla mluvčí. Pokuta může dosáhnout až 15 000 korun.

Právě pokuta byla udělena šesti studentům, kterým policisté prokázali držení marihuany. "Všechny kontrolované osoby byly studenty středních škol. V jednom případě se jednalo o osobu mladistvou, v ostatních pak o osoby zletilé," podotkla Suchánková. Během kontrol se ani v jednom případě nepodařilo zjistit, že by byli studenti pod vlivem alkoholu.

O všech akcích vyrozuměla policie i ředitele škol s upozorněním, že se nejedná o ojedinělé pokusy. "Policie se bude na toto přestupkové jednání zaměřovat i nadále a v blízkosti škol bude provádět namátkové kontroly, které budou již běžnou součástí služby policistů," dodala mluvčí.

Mládež na Liberecku začíná s drogami ve 13 letech

Podle údajů krajské hygienické stanice z března letošního roku v Libereckém kraji berou drogy stále mladší děti. Průměrný věk, v němž narkotika poprvé vyzkoušely, se dostal pod hranici 13 let. Vyplynulo to z výsledků průzkumu v devíti základních školách a osmiletých gymnáziích na konci loňského roku. Průzkumu se zúčastnili většinou třináctiletí až čtrnáctiletí žáci.

Podle výsledků okusilo drogy 37 z 388 dětí - tedy necelých deset procent. Šlo o 20 chlapců a 17 dívek. "Při posledním šetření v roce 2007 jich bylo skoro dvakrát více. V minulosti se však průměrný věk prvního kontaktu s drogou pohyboval mezi 13,3 až 13,9 lety, nyní klesl na 12,8 roku," řekla v březnu ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Většina dětí uvedla, že kouřila marihuanu, pouze jedna dívka se přiznala k požití pervitinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám