Hlavní obsah

Letecké záběry: na severní pobřeží Francie se po letech vracejí tuleni

Nové snímky z dronů ukazují kolem 250 divoce žijících tuleňů kuželozubých (Halichoerus grypus), kteří si hoví na severofrancouzském pobřeží, kam se vrátili. A to je jen jeden případ pozitivního trendu postupného obnovování populací tuleňů kuželozubých i tuleňů obecných (Phoca vitulina) na Opálovém pobřeží ve Francii, kde byli dříve kořistí rybářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na severní pobřeží Francie se vrátili tuleniVideo: Reuters

 
Článek

Tuleni začali z oblasti Opálového pobřeží pomalu mizet v 70. letech minulého století pod tlakem rybářů, kteří je považovali za „soupeře v boji o svůj úlovek”, připomíná agentura Reuters.

Opálové pobřeží je část francouzského pobřeží na břehu Severního moře a kanálu La Manche.

Německý ostrov láká na nevšední podívanou. Je kolébkou tuleních mláďat

Cestování

Tuleni, kteří nemají v Lamanšském průlivu žádné přirozené predátory, jsou ve Francii chráněnými druhy od 80. let a v posledních letech se i proto začali vracet k pobřeží.

Přes tisíc vodních savců

Podle zprávy projektu Eco-Phoques z roku 2018, který se dlouhodobě soustředí na tamní ochranu přírody, v regionu Hauts-de-France žije nejméně 1100 tuleňů.

Studie zjistila, že konkrétně v lokalitě Baie de Somme vzrostl počet tuleňů kuželozubých mezi lety 1990 a 2017 o 20 procent, zatímco populace tuleňů obecných se zvětšila o 14,4 procenta.

V Chile probíhá sčítání populace ohrožených tučňáků Humboldtových

Věda a školy

V této souvislosti lze ještě dodat zprávu, že v jihoamerickém Chile zase probíhá sčítání ohrožených tučňáků Humboldtových (Spheniscus humboldti).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám