Hlavní obsah

Lesní školky bojují o záchranu peticí

Právo, jim

Více než stovce lesních školek s místy pro až tři tisíce dětí hrozí zánik kvůli novému zákonu o dětských skupinách, který byl v červnu schválen Sněmovnou. Asociace lesních mateřských škol se však nevzdává a snaží se oslovit senátory, kteří mohou zákon změnit.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pomoci má i petice Zachovejme lesní mateřské školky na serveru www.e-petice.cz.

Na lesní školky, stejně jako na rodinná a mateřská centra se dosud nevztahovaly přísné organizační a hygienické normy. Zákon o dětských skupinách však má zastřešit všechny podobné formy hlídání a vzdělávání, takže se buď budou muset přizpůsobit, anebo zaniknou.

„Řada lesních školek vybudovala zázemí dle vzoru zahraniční i domácí dobré praxe, nikoli podle parametrů dětské skupiny, nyní by byly nuceny se zavřít nebo nákladně přestavovat,“ uvedla k tomu Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol.

Podle ní je tak otázkou, že zákon o dětských skupinách rodičům skutečně pomůže, když kvůli němu řada fungujících alternativ zanikne.

„V době, kdy je nedostatek míst v mateřských školách, by mělo být samozřejmostí zachovat to, co dobře funguje a nelikvidovat rodiči osvědčená zařízení. Dětské skupiny rodičům mohou pomoci v případě, že přibydou jako další forma péče o děti. V prosazované verzi zákona jsou však spíše represivním nástrojem na všechny stávající subjekty,“ dodala Valkounová.

Připomněla také, že lesní školky byly často dotovány obcemi, takže zrušení lesních školek by znamenalo také mrhání veřejnými penězi.

Podle Valkounové by bylo řešením, kdyby Senát do zákona přidal možnost volby. Organizace by se pak mohla stát dětskou skupinou s garancí a podporou státu, anebo by fungovala na vlastní odpovědnost s podporou rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám