Hlavní obsah

Lékaři z pražského IKEM začali s operacemi srdce bez otevření hrudníku

– Praha

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupil nový trend operací srdce. Bez otevření hrudníku, jen malým řezem v levém mezižebří, voperovali lékaři srdeční pumpu HeartMate III pacientce s pokročilým selháním srdce. Operaci sedmdesátileté Zdeňky Řehořové uskutečnili čeští kardiochirurgové spolu s německými kolegy poprvé na světě, uvedla mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Foto: IKEM, ČTK

Zdeňka Řehořová (na snímku), která podstoupila speciální operaci v IKEM.

Článek

Zákrok byl pro pacientku jedinou nadějí. Před operací nemohla ujít ani pár kroků, nemoc ji upoutala na lůžko a bez trvalého napojení na infúze nemohla žít. Transplantace srdce vzhledem k věku a zdravotnímu stavu možná nebyla. Na srdci tedy nyní má našitou pumpu, která rozvádí krev do těla.

"Neváhala jsem ani krátkou chvíli. Je úžasné, co medicína dnes dokáže," řekla pacientka. Postupně se vrací k běžným činnostem. "Už vařím, zvládám si nakoupit i se projít na zahrádce. Tahle krabička, která mě drží při životě, je vlastně už mou součástí," řekla Řehořová. Ocenila i to, že lékaři voperovali přístroj jen malým řezem, takže se rána lépe hodila a rehabilitace mohla začít mnohem dřív než po velké operaci.

Pracoviště v IKEM bylo vybráno jako jedno ze tří světových center, které dostalo možnost navázat na pilotní studii, v rámci které implantovali zdejší lékaři přístroj největšímu počtu pacientů.

Průměrný věk pacientů s pumpou HeartMate III je 69 let, téměř 80 procent jsou muži. Kardiovaskulární onemocnění, a především selhání srdce, je totiž u mužů výrazně častější než u žen. Díky nové možnosti výrazně klesl počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám