Hlavní obsah

Konference Evropské kosmické agentury je i pro školáky. Učí je o průzkumu Země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Start tlakové rakety, trojrozměrnou projekci modelu satelitu nebo virtuální pohled na Zemi pomocí 3D brýlí, to vše mohli pozorovat či vyzkoušet středoškoláci na ukázkové výuce, kterou v pražském Kongresovém centru pořádala Evropská kosmická agentura (ESA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Workshopy nazvané ESA School Lab se zde konají od pondělí do pátku v rámci mezinárodního sympozia Living Planet 2016. V Praze se ho od pondělí účastní více než tři tisícovky vědců a odborníků z celého světa. [celá zpráva]

Někteří žáci překvapili znalostmi

ESA se podle koordinátora vzdělávacích aktivit o družicovém průzkumu Země Francesca Sartiho snaží srozumitelnou cestou dětem vysvětlit, jak satelity pozorují Zemi a jak je lze využít k ochraně životního prostředí.

„Jsou tu různé typy dětí. Pokud jsou některé stydlivější a výkladu v angličtině ne zcela rozumí, tak překládáme. Chceme, aby si žáci odnesli co nejvíce a bylo to pro ně zajímavé. Přicházejí sem ale i extrovertní studenti, kteří dokážou znalostmi překvapit,” řekl ČTK Sarti.

Pozorování pohybu uprchlíků na moři

Studenti, kteří na čtvrtečním workshopu strávili téměř tři hodiny, nejprve vyslechli přednášku o dálkovém průzkumu Země a přístrojích, které se k němu využívají. Při pozorování z vesmíru umožňují senzory umístěné na družici sledovat například atmosféru a oceány, ale třeba i zemětřesení, hurikány nebo pohyb uprchlíků na moři.

Děti si vyzkoušely termokamery a viděly, jak se liší pohled lidského oka a satelitu, i aplikace k satelitní navigaci, která je volně dostupná pro tablety.

„Máme tu také rozšířenu realitu, kdy je možné si prohlédnout jeden ze satelitů, který se využívá k dálkovému průzkumu Země, Sentinel 1,” uvedl lektor Radim Kosák ze vzdělávací kanceláře ESA pro Česko ESERO CZ, která akci spolupořádá.

Stanoviště zde mělo i Německé výzkumné centrum pro letectví a kosmonautiku a Britská národní kosmická akademie.

Užitečné pro výuku zeměpisu

„Už v primě jsme si některé věci o satelitech říkali. ESERO má udělané pěkné prezentace, které používám při výuce. Zejména velmi mladé lidi zajímají věci, které se týkají kosmu,” řekla profesorka zeměpisu Věra Šimonová z gymnázia v Berouně.

Student z kvinty Daniel Justis se již poněkolikáté umístil na zeměpisné olympiádě, k tématu má proto blízko.

„Zaujalo mě, že je možné sledovat Zemi přímo naživo v různých aplikacích na tabletech. Můžeme vidět, kde jsou mraky, kde je jaká teplota na Zemi nebo vítr,” uvedl.

Školáci nadšeně komentovali i pokus se vzduchovou raketou vyrobenou z PET lahve. Pomocí pumpy a ventilku ji lektor natlakoval stlačeným vzduchem a po provázku vystřelil. Místností letěla po dvacetimetrové dráze rychlostí zhruba 90 kilometrů v hodině.

Reklama

Související články

Hvězdárna v Ondřejově se otevře veřejnosti

Areál hvězdárny Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově nabídne zájemcům od pátku do neděle možnost prohlídky svých prostor i různé doprovodné programy....

Výběr článků

Načítám