Hlavní obsah

Kolem Země proletěl dvoukilometrový asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem Země proletěl ve čtvrtek asteroid 2003 SD220 o délce zhruba dvou kilometrů. Těleso, které dostalo díky načasování přezdívku vánoční asteroid, se dostalo do vzdálenosti 28krát větší, než je Země od Měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Asteroid na ilustračním záběru

Článek

Nejbližší přiblížení asteroidu, který byl objeven v roce 2003, nastalo ve 14:06 SEČ, od té doby se objekt opět od Země vzdaluje.

Astronomové v uplynulých dnech opakovaně veřejnost ujišťovali, že žádné nebezpečí srážky nehrozí. Popírali i fámy, že asteroid může na celé planetě vyvolat sérii zemětřesení. [celá zpráva]

Podle astronomických měřítek byl průlet nicméně těsný. Poslední ještě těsnější průlet se uskutečnil 31. října na anglosaský svátek Halloweenu. Těleso bylo vzdáleno 500 000 kilometrů, tedy 1,3 vzdálenosti Země od Měsíce. [celá zpráva]

Další očekávaný průlet asteroidu v blízkosti Země nastane v roce 2029. Asteroid Apophis proletí ve vzdálenosti desetkrát menší, než jsou od sebe Země a Měsíc, tedy asi kolem 30 000 kilometrů. Ale ani od Apophisu nečekají vědci žádné nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám