Hlavní obsah

Knižní veletrh a festival Libri v Olomouci nově doplní Schola mea

Olomouc

Nabídka knižní produkce, výstavy, besedy s autory, autogramiády či koncerty čekají od 19. listopadu v Olomouci návštěvníky Výstaviště Flora. Už po pětadvacáté se tam koná knižní veletrh a doprovodný literární festival Libri 2009. Letos poprvé bude jeho součástí i veletrh pro školy Schola mea, řekla garantka výstavy Jana Nováková z Výstaviště Flora.

Článek

"Veletrh pro školy a Libri spolu souvisí. Schola mea nabídne například učebnice, školní pomůcky a vybavení, počítačové programy a studijní a učební obory," uvedla Nováková. Podle ní se v minulosti veletrh pro školy v Olomouci konal, ale s jiným pořadatelem.

Na Libri se mohou návštěvníci těšit na tradiční nabídku vydavatelů, nakladatelů a antikvariátů z celé země. Letos se jich zatím přihlásilo 75, což je zhruba o třetinu více než loni.

Doprovodný program

Doprovodný program obsahuje besedy, autorská čtení, autogramiády, koncerty a divadelní představení. Představí se na nich například Ivanka Devátá, Iva Hüttnerová, Jan Vodňanský, Barbara Nesvadbová, Ivan Klíma a řada dalších hostů. Zájemci budou moci nahlédnout i do maďarské knižní produkce díky prezentaci budapešťského nakladatelství Magyar Napló. Tradiční polské partnery letos zastoupí spisovatel Lukasz Depski.

Zatímco loni Libri neopomnělo výročí Pražského jara 1968, letos nemůže chybět připomínka 20. výročí sametové revoluce. "Připomene je především výstava Rok 1989 ve fotografii, na níž své snímky představí olomoučtí fotografové Milena Valušková a Vladislav Galgonek. Její součástí bude také expozice s názvem Dekáda Solidarity, která mapuje cestu Polska k demokracii v letech 1979-1989," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Pro nejmenší

Organizátoři připravili program i pro nejmenší. V projektu Babylon se budou moci seznámit s písmem některých zemí třetího světa, čeká je i Hodina kreslení s malířem Liborem Vojkůvkou, loutkové divadlo a výstavy Ondřej Sekora a 40 let Čtyřlístku. Nejen školáky a učitele může zaujmout pořad o Wikipedii, největší internetové encyklopedii světa. Tradiční součástí programu jsou i soutěže - například o knihu Libri, Literatura bez taháku, Poezie ze šuplíku či Můj nejoblíbenější knižní hrdina.

Veletrh se koná do 21. listopadu. V předvečer jeho zahájení v Olomouci vystoupí Spirituál kvintet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám