Hlavní obsah

Knize Astronomie a fyzika podle autorů porozumí i novopečený středoškolák

Praha

Kniha Astronomie a fyzika s podtitulem Nové obzory, která zahrnuje i letošní novinky z oboru, je určena nejen vysokoškolákům, ale i středoškolákům a široké veřejnosti. Mnohým statím porozumí i student prvního ročníku gymnázia, každý si v ní vybere to své, řekl při včerejším křtu knihy na Štefánikově hvězdárně na pražském Petříně vedoucí autorského kolektivu, známý fyzik a popularizátor oboru Petr Kulhánek.

Článek

Na knize se podle Kulhánka zhruba padesátkou statí podílela dvacítka autorů. České, ale i slovenské texty zahrnují především nejdůležitější novinky z posledních tří let. Dotaženy do současnosti jsou i texty o historii fyziky či astronomie. "Čtenář si může přečíst například historii Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) až po ty poslední informace z letošního února," uvedl Kulhánek.

Do současnosti je dotažen i historický text o kilogramu. Ten se totiž odvozuje od prototypu, který je uložen v trezoru Mezinárodního úřadu pro míry a váhy v Paříži. Je to váleček ze slitiny 90 procent platiny a deseti procent iridia. Problém je podle Kulhánka v tom, že se občas čistí, a tak se jeho váha zmenšuje. "To se musí řešit a bude se tím zabývat příští mezinárodní konference o mírách a váhách," uvedl fyzik. "Hmotnost Země by totiž jinak byla po každém čištění těžší a těžší," dodal žertem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám