Hlavní obsah

Juku, skoro 40 tisíc let staré mládě mamuta, vystavují v Moskvě

Novinky, vps

V centru Moskvy je ve speciální skleněné vitríně k vidění 39 tisíc let staré mládě samičky mamuta, kterému vědci dali jméno Juka. Před čtyřmi lety ho v Jakutsku našli místní lovci. Jeho zvláštností je velmi dobrý stav, v jakém se zachovalo, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Juka, 39 tisíc let staré mládě mamutaVideo: Reuters

 
Článek

„Tehdy tam našli pět těl mamutích mláďat. Je to zajímavé, protože mamut je velký, tři metry vysoký a váží pět tun, takže je málokdy najdeme celé. Buď je totiž po jejich smrti rozsápali predátoři, nebo se přihodilo něco jiného. Tenhle mamut je ale celkem malý, zachovaly se tak u něj i křehké části jako například ocas nebo chobot,“ uvedl Jurij Burlakov z Ruské akademie věd.

Na tři metry dlouhém těle mamuta z Jakutska jsou jizvy, což naznačuje, že Juku před smrtí napadli predátoři. Předpokládá se, že jí bylo 10 let. Našli ji v permafrostu, teď je uchovávána ve speciálním boxu při teplotách pod bodem mrazu. Takto již byla vystavena v Japonsku a na Tchaj-wanu.

Samičce je devět, nebo deset let

„Má velký význam pro vědu, protože to je jediné nalezené mládě své věkové kategorie. Je jí devět, nebo deset let. Mamuti v tomto věku předtím nebyli nalezeni, jen dospělí nebo velmi malá mláďata. Mimo to je to senzační objev i kvůli tomu, že její mozek je velmi dobře zachovalý,“ dodal další člen Ruské akademie věd Stanislav Kolesov.

Vědci mimo jiné usilují o nalezení dobře zachovalých mamutů v naději, že by jejich těla mohla obsahovat materiál potřebný k naklonování tohoto dávno vyhynulého zvířete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám