Hlavní obsah

Jednotné přijímačky na SŠ budou v dubnu, přihlásit se lze na dva obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol se uskuteční 12. a 19. dubna 2017 u čtyřletých oborů a 18. a 20. dubna na víceletých gymnáziích. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo školství. Přihlášky mohou žáci podávat do 1. března. Každý se může přihlásit maximálně na dva obory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky se v tomto školním roce konají poprvé povinně na všech školách, které jsou zakončeny maturitou. Přípravu testů a organizaci bude mít na starosti Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které zajišťuje státní maturity.

Více než polovina hodnocení

Řada škol má s těmito testy zkušenosti, protože se letos a loni zapojily do pilotního testování jednotných přijímacích zkoušek. Vždy šlo o více než polovinu škol s maturitními obory.

Jednotné testy se budou vyhodnocovat centrálně a s výjimkou sportovních gymnázií musejí tvořit nejméně 60 procent hodnocení uchazečů. Na sportovních gymnáziích se na výsledném hodnocení musejí podílet alespoň 40 procenty.

Hranici určí ředitel

Nebude centrálně stanovena žádná minimální hranice úspěšnosti, která je pro přijetí na maturitní obory nezbytná. Rozhodnutí bude ponecháno na uvážení ředitelů škol.

Vedle dvou řádných termínů ministerstvo pro jednotné přijímací zkoušky stanovilo také dva náhradní termíny, které budou 11. a 12. května. Školy mohou jednotné testy doplnit vlastními zkouškami. Pro maturitní obory je mohou vyhlásit v období od 12. do 28. dubna.

Talentové zkoušky u oborů, které je pro přijímání uchazečů vyžadují, se mohou konat od 2. do 15. ledna. U sportovních gymnázií je období pro talentové zkoušky prodlouženo do 15. února. Přihlášky na obory s talentovými zkouškami, tedy především na umělecké školy, musejí žáci odevzdat do konce listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám