Hlavní obsah

Jak získat 250 000 dolarů? Stačí vyhrát mezinárodní soutěž nápadů

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník globální soutěže inovativních nápadů I-Prize vyhlásila Společnost Cisco. Podnikatelé, studenti či vědci z celého světa, včetně České republiky, mohou jejím prostřednictvím soutěžit o nejlepší nápad, jak využít síťových technologií pro zkvalitnění práce, vzdělávání, života nebo zábavy.

Foto: Rick Wilking, Reuters

250 000 dolarů mohou získat vítězové soutěže I-Prize

Článek

Vítězný tým, který může být i vícečlenný a zahrnovat lidi z různých zemí, si rozdělí 250 tisíc amerických dolarů. V prvním ročníku soutěže vyhrál tým dvou německých studentů a ruského inženýra s nápadem na zvyšování energetické účinnosti s pomocí IP technologií. Vedla jej Anna Gossen, studentka počítačových technologií na univerzitě v německém Karlsruhe. Společně s Nielsem Gossenem, který rovněž studuje počítačové technologie, a ruským systémovým inženýrem Sergejem Besonicinem, si rozdělili cenu pro vítěze ve výši 250 tisíc amerických dolarů. Tým také dostal nabídku pracovat pro společnost Cisco.

„První ročník soutěže přinesl mnoho skvělých obchodních nápadů napříč všemi odvětvími, na kterých v rámci jednoho týmu obvykle spolupracovali inovátoři z různých koutů světa. V druhém ročníku chceme ještě více zefektivnit možnosti, jak spolu mohou tyto týmy na dálku spolupracovat, a to prostřednictvím nových technologií a nástrojů, které minimalizují bariéry vzdálenosti a času,“ řekl Marthin DeBeer, senior vice president obchodní divize Emerging Technologies společnosti Cisco.

Soutěž probíhá ve třech fázích

Celá soutěž Cisco I-Prize se uskuteční ve třech fázích. V rámci úvodní části, která probíhá na internetu, se mohou uchazeči zaregistrovat na webové stránce, kde zveřejní svůj nápad. Ten je následně podroben komentářům a hodnocení ze strany ostatních registrovaných uživatelů, což předkladatelům návrhů umožňuje nejen zdokonalovat svůj nápad, ale případně i tvořit týmy s uchazeči s podobnými návrhy a vizemi.

Do druhého kola Cisco vybere maximálně 32 týmů s nejlepším hodnocením. Ty zde budou muset upřesnit své obchodní a technologické záměry, tedy definovat tržní příležitosti, popsat technologie a prokázat svůj vhled do problematiky. Do třetího kola bude vybráno maximálně osm z nich. V poslední fázi soutěže vytvoří soutěžící finální verze svých obchodních plánů, které následně odprezentují před odbornou porotou složenou z vedoucích pracovníků Cisca i z dalších významných osobností odvětví informačních technologií.

Nápady, s kterými se mohou účastníci z celého světa do soutěže zapojit, musí spadat do jedné ze čtyř definovaných kategorií. Nápady by měly vést buď k lepší spolupráci firem se svými zákazníky a obchodními partnery, nebo ke zlepšení podmínek pro život, nebo k novým způsobům, jak se lidé vzdělávají, případně k novým řešením pro oblast zábavy. Všechny nápady však musí využívat síťových technologií jako základní platformy.

Jak mohou týmy spolupracovat napříč světadíly

Protože se soutěže mohou zúčastnit lidé z různých částí světa, kteří v prvním ročníku často vytvářeli týmy napříč několika zeměmi, připravila pro ně společnost Cisco hned několik možnosti, jak spolu mohou na dálku spolupracovat. Jde například o nástroj Cisco Show and Share pro sdílení a hodnocení videí nebo sociální platformu Cisco Pulse pro vyhledávání lidí a informací, které přinášejí funkce sociálních sítí do firemního prostředí. Účastníkům soutěže bude rovněž k dispozici nástroj Cisco WebEx pro audio a videokonference a Cisco TelePresence pro pořádání virtuálních setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám