Hlavní obsah

Jak upravit vzdělávací dokument, aby byl přístupný všem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překážky ve čtení, poslouchání, různé učební styly či jediný povolený internetový prohlížeč mohou omezit přístup ke vzdělávacím zdrojům. Nová brožura Aliance pro otevřené vzdělávání nabízí návod, jak postupovat při vytváření dokumentů, prezentací a videí tak, aby je mohli využít i ti, kteří hůře vidí, slyší nebo nejsou příliš zdatní ve zvládání digitálních technologií.

Foto: EDUin

Příklad dobře a špatně čitelné tabulky z nové brožury

Článek

„Brožura zároveň může sloužit i jako inspirace dalším státním institucím, jejichž weby a dokumenty by také měly být kvalitní a přístupné všem,“ vysvětluje Tamara Kováčová, koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání z organizace EDUin.

Brožura Jak vytvářet vzdělávací materiály přístupné všem nemá ambice nahrazovat komplexnější návody a příručky, které publikují odborná pracoviště. Slouží těm, kteří píší ve Wordu nebo vytvářejí jednoduché powerpointové prezentace.

Pomoc pro všechny

Příručka shrnuje, na co je třeba pamatovat, když se vzdělávací dokument dostane ke starším lidem, případně uživatelům, kteří špatně vidí nebo slyší.

Ukazuje, jak přehledně a logicky uvádět údaje v tabulkách, co udělat, aby k obsluze dokumentu stačila pouze klávesnice, doporučení pro tvorbu titulků pro videa, práva webů, dokumentů či videí.

Nejde jen o úpravy „navíc“ pro různé skupiny osob, ale především o nástroj pro zlepšení efektivity. Zkušenosti ukazují, že například titulky u videí nepomáhají jen lidem, kteří neslyší, ale mají z nich užitek i ti, kteří se lépe učí pomocí čteného textu nebo si chtějí dělat poznámky.

Zároveň tvůrci vzdělávacího materiálu titulky u videa umožňují vyhledávání uvnitř videoobsahu, což je jinak obtížný úkol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám