Hlavní obsah

Jak by měl vypadat správný jídelníček vašeho školáka

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatná strava má na tělo prokazatelně nepříznivý vliv. Děti se mohou hůře soustředit a učení jim nejde tak dobře. Je proto důležité volit správnou skladbu jídelníčku, ale neméně důležité je, aby děti jedly pravidelně. Ideální počet je pět až šest menších porcí za den. Tímto způsobem se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby.

Článek

Dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež. Několikrát denně jim podávejte mléčné výrobky, přednostně polotučné. Pro rostoucí děti jsou významným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý vývoj kostí a zubů. Dodržujte pitný režim.

Snídaně

Přes noc se dítě sice aktivně nehýbalo, ale i ve spánku spotřebovává energii na funkci orgánů, udržení tělesné teploty, dechu či srdeční akce. Je tedy potřeba dodat dostatek energie i po ránu. Snídaně by proto měla tvořit 10 až 25 procent celkového denního příjmu energie. Nezapomeňte dítěti připravit i dostatek tekutin k jejich doplnění po noční pauze.

Správná volba
Pečivo či chléb s rostlinným tukem, plátek sýra, kvalitní šunky a kousek zeleniny
Pečivo s ovocným jogurtem nebo pomazánkou (ředkvičková, šunková pěna)
Cereálie s mlékem nebo bílým jogurtem
Miska šlehaného tvarohu se zavařeninou
Ovocná rýže
Takto ne
Pečivo s máslem a trvanlivým salámem
Chléb, párky, hořčice
Koblihy s marmeládou
Smažená vejce se slaninou, kyselá okurka

Školní svačina

Podle nedávného průzkumu bylo zjištěno, že 23 procent dětí v šestých třídách ZŠ vůbec nesvačí. Když ano, jsou jejich favority bílé pečivo, salám nebo sladkosti. Ovoce je na tom daleko hůře. Pouze u 22 procent dětí je pravidelnou součástí jejich svačiny. Přitom ta je velmi důležitá, stejně jako nápoj, který k ní patří.

Správná volba
Jogurt, tvarohový dezert, ovocná přesnídávka
Zelenina, ovoce (i sušené), domácí müsli, směs ořechů
Občas něco sladkého, nejlépe připravené doma (rýžové lívanečky)
Takto ne
Bageta se smaženými nugetami nebo majonézovým dressinkem
Sladké pečivo (croissanty)
Čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky

 Oběd

Většina rodičů nemá kontrolu nad tím, co vše může jejich dítě ve škole zkonzumovat. Jedinou možností je sledovat jídelní lístek. Pokud je na výběr z více jídel, doporučte dítěti, které by si mělo vybrat, aby jedlo zdravěji.

Není nutné, aby součástí oběda byla vždy polévka, je-li jídlo samo o sobě vydatné (např. těstoviny nebo knedlíky s omáčkou). A naopak, pokud je k obědu zahušťovaná polévka (bramborová, rajská), může ji mít dítě jako samostatný pokrm (např. doplněný pečivem). Co by u zdravého oběda chybět nemělo, je zelenina nebo ovoce.

Odpolední svačina

Odpolední svačina by měla tvořit už jen asi 10 procent energetického příjmu. Oběd byl totiž završením hodování první poloviny dne, kdy bychom měli pokrýt příjem energie asi z 60 procent. Při svačině je proto vhodné zaměřit se na potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu. Méně na sladké druhy ovoce.

Večeře

Předposlední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15 až 20 procent denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina by i večeře měla být méně energeticky vydatná. Nemusí být v každém případě teplá.

Správná volba
Zeleninový salát se sýrem a pečivem
Těstovinový salát s jogurtovým dressinkem
Chléb s tvarohem a řeřichou, sýrem nebo šunkou
Takto ne
Sladká kaše
Sladké pečivo
Knedlíky s omáčkou
Sladké druhy ovoce: banány, hroznové víno

O tři hodiny později může následovat ještě lehké večerní jídlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám