Hlavní obsah

Ital a Američan musí znovu do vesmíru, oprava detektoru záření na ISS je náročná

Novinky,
Aktualizováno

Italský astronaut Luca Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a Andrew Morgan z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zhruba od 13:15 SEČ spolu opět pokračují na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v opravě detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Jde o druhý výstup do volného vesmíru na oběžné dráze kvůli údržbě tohoto zařízení.

Záznam: Astronauti znovu vystoupili do kosmu, aby pokračovali v opravě magnetického spektrometruVideo: NASA TV

 
Článek

AMS je experimentální modul částicové fyziky, za projektem spektrometru stojí více než pět desítek institucí z 16 zemí. Na přípravě zařízení se podílela i brněnská společnost G. L. Electronic.

Spektrometr Alpha je na orbitě již od roku 2011, aby měřil záření ve vesmíru a zároveň pátral po důkazech takzvané temné hmoty a antihmoty v kosmickém záření. Funguje tak, že zachycuje vesmírné částice a měří při onom hledání jejich elektrický náboj.

Aby mohl AMS pokračovat ve své činnosti i následující roky do konce fungování ISS, potřebuje náročné opravy. Ta aktuální přichází po týdnu, celkem má být misí na vylepšení kontroly chladicího systému nejméně pět. Spektrometr totiž potřebuje nová chladicí čerpadla, jde rovněž i o vyřešení problému úniku chladicí kapaliny. Potřebné materiály pro tuto operaci na stanici dorazily na začátku listopadu.

Astronauti jsou na další procházce na oběžné dráze

Věda a školy

Ven ze staničního přechodového modulu Quest zhruba 400 kilometrů nad zemským povrchem se astronauti Parmitano a Morgan vydali krátce poté, co se ve 13:02 SEČ jejich skafandry přepnuly na vnitřní baterie, čímž vždy směna oficiálně začíná. Stalo se tak o pár minut později, než se počítalo.

Animace ukazující aktuální úkoly.

Z paluby ISS své mužské kolegy jistí americké letové inženýrky NASA Jessica Meirová a Christina Kochová, které je navíc musejí pomocí kanadské robotické paže Canadarm2 přesunout na místo, kde se detektor AMS nachází.

Foto: NASA

Zleva Luca Parmitano a Andrew Morgan.

Pro stávajícího velitele vesmírné stanice Parmitana jde nyní o čtvrtou „procházku“ ve volném kosmickém prostoru v kariéře, pro Morgana o pátou. Jejich pracovní mise v otevřeném vesmíru trvala minulý pátek něco málo přes šest a půl hodiny, nyní se plánuje stejná doba.

První ženský tým vstoupil do otevřeného kosmu. Astronautky vyměnily regulátor napětí

Věda a školy

V říjnu proběhla mimo jiné společná pracovní mise mimo ISS i pro zmíněné astronautky Kochovou a Meirovou. Měly za úkol nahradit staniční regulátor napájení, který předtím vypověděl službu, aby se mohlo pokračovat v instalování dalších lithium-iontových baterií u orbitální laboratoře. Šlo o historicky první čistě ženský výstup do otevřeného vesmíru.

Největší výzva od opravy Hubbleova teleskopu

Samotná práce na přístroji AMS je podle médií věnujících se kosmonautice největší výzvou od opravy Hubbleova vesmírného dalekohledu. Celkově mají Parmitano s Morganem mimo jiné rozpojit a znovu spojit osm trubek chlazení. Podle portálu Phys.org to je poprvé, co je třeba přerušit a zase spojit chladicí potrubí na oběžné dráze.

Foto: NASA/Ron Garan

V popředí snímku je spektrometr Alpha (AMS) na oběžné dráze u ISS.

O náročnosti úkolu svědčí i skutečnost, že AMS nebyl navržen pro údržbu na oběžné dráze, životnost zařízení byla totiž stanovena na tři roky.

Na ISS jsou teď kromě Parmitana, Morgana, Kochové a Meirové ještě dva ruští kosmonauti: Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka. Poslední jmenovaný navíc společně s Kochovou pomáhal Američanovi a Italovi do skafandrů.

Foto: NASA

Z opravy spektrometru minulý týden.

Reklama

Související články

Astronauti instalovali vně ISS nové baterie

Američtí astronauti Christina Kochová a Andrew Morgan během nedělní sedmihodinové směny ve volném kosmu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) instalovali dvě...

Výběr článků

Načítám