Hlavní obsah

Indie vyslala nejlehčí satelit na oběžnou dráhu, vyrobili jej studenti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická kosmická agentura (ISRO) minulý týden vypustila do vesmíru zařízení, které označila za nejlehčí družici, jaká kdy byla umístěna na oběžnou dráhu – váží pouze 1,26 kilogramu. Zajímavostí je, že tvůrci aparátu Kalamsat-V2 jsou studenti působící ve vesmírné škole firmy Space Kidz v indickém městě Čennaí a 3D tiskárna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie vyslala do kosmu svůj nejlehčí satelit, váží pouhých 1,26 kilogramůVideo: Reuters

 
Článek

Na orbitu vynesla Kalamsat-V2 a také mnohem větší 740kilogramovou družici Microsat-R čtyřstupňová indická nosná raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) z kosmodromu Šríharikota.

Indičtí studenti se svým satelitem.

Na oběžnou dráhu ve čtvrtém raketovém stupni

Kalamsat je nejen nejlehčí satelit, jaký kdy ISRO dostala do kosmu, natož na oběžnou dráhu, ale dle agentury Reuters je i prvním, který byl ukotven na orbitě ve čtvrtém vzletovém raketovém stupni.

Microsat, který využije indická armáda k fotografování naší planety ve vysokém rozlišení, byl dopraven na oběžnou dráhu Země asi 13 minut a 26 sekund po startu rakety, Kalamsat až hodinu a 40 minut po odstartování, kdy byl ve výšce více než 270 kilometrů nad povrchem, píše ISRO na svém webu.

Studentská družice má pomáhat operátorům rádiového vysílání a rovněž i inspirovat školáky, aby se nebáli stát se vědci a inženýry. Tito ze Space Kidz prý na sestrojení satelitu, vytvořeného zejména pomocí technologie 3D tisku, potřebovali jen šest dní, sestrojení vyšlo na 16 887 dolarů, tedy 380 000 Kč.

Existovala ještě mnohem lehčí družice

Zpravodajská stanice BBC připomíná, že ta samá skupina žáků dala pomocí 3D tisku v roce 2017 dohromady ještě mnohem menší a lehčí satelit, první Kalam SAT. Jeho hmotnost čítala nepatrných 64 gramů a vešel se snadno do dlaně.

Byl tehdy (červen 2017) dokonce vyslán na čtyřhodinový suborbitální let, z čehož však vyplývá, že sice překonal hranici vesmírného prostoru, nicméně nedostal se na oběžnou dráhu. Nešlo navíc o indickou misi: směrem vzhůru jej vzal americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám