Hlavní obsah

I nejopuštěnější místo na planetě je plné plastů

Londýn

Plastové znečištění je skutečně všudypřítomné. Plasty se našly už i na tom nejopuštěnějším místě na naší planetě, v tichomořské oblasti Point Nemo. Vědci podle listu The Times zjistili, že ve vodách tam plave až 26 kusů plastů na metr krychlový. Paradoxně nejblíže k Point Nemu má posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), když letí kolem. Vesmírné agentury území používají jako odpadkový koš pro vyřazené družice a kosmické lodě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plastové části byly už dříve nalezeny na odlehlých neobydlených ostrovech, v polárních oblastech i v těch nejhlubších oceánských příkopech – nedávno konkrétně na dně Mariánského příkopu. [celá zpráva]

Ve vodách Point Nema, jehož nejbližším obydleným místem jsou 2700 kilometrů vzdálené Velikonoční ostrovy, odebrala první vzorky minulý měsíc dvě plavidla, která se zúčastnila závodu Volvo Ocean Race. Analyzovány byly v ústavu pro mořské vědy (GEOMAR) v německém Kielu.

„Jsou to první data z relativně nepřístupné části naší modré planety, která mohla vědecká komunita analyzovat. Bohužel se ukazuje, jak daleko už mikroplasty pronikly,” konstatoval představitel ústavu Sören Gutekunst.

Nejvíce mikroplastů plavidla zatím objevila v Jihočínském moři východně od Tchaj-wanu, a to 357 částic na metr krychlový. Jak uvedla představitelka Volvo Ocean Race Anne-Cécile Turnerová, tyto informace jsou mimořádně cenné, protože pomáhají vyplňovat velké mezery v chápání toho, jak se plasty po celé roky rozkládají a šíří oceánskými proudy až na konec světa.

„Je to také neúprosná připomínka, že krizi kolem plastů je třeba okamžitě řešit a že svou úlohu zde mají vlády, podnikatelé i jednotlivci,” dodala.

Systém semaforu

Aby snížili množství odpadu, vyvíjejí britští výrobci plastů nový systém takzvaného semaforu, který pomáhá výrobcům i maloobchodům volit obaly, které se snadněji recyklují.

Systém barevného kódování označuje nerecyklovatelné materiály jako červené a ty, které lze opět použít, jako zelené. Zástupci odvětví doufají, že se tak vyhnou novým daním z plastu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám