Hlavní obsah

Hradecká univerzita uspěla v mezinárodním hodnocení VŠ od studentů, mezi českými nejvíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská organizace Times Higher Education zveřejnila výsledky mezinárodního hodnocení vysokých škol European Teaching Ranking 2019, kde v konkurenci stovek evropských vzdělávacích institucí uspěla Univerzita Hradec Králové (UHK). Ta obsadila 101. až 125. místo, mezi českými univerzitami je hodnocena nejlépe. Hodnocení přímo od studentů pracuje s více kritérii, jako druhá nejpříznivěji vnímaná se v rámci ČR umístila Mendelova univerzita (MENDELU) v Brně.

Foto: UHK

Budova Univerzity Hradec Králové

Článek

„Žebříček je na rozdíl od ostatních speciální tím, že danou instituci hodnotí anonymně přímo její studenti. Naši posluchači nám tak udělili opravdu výborné pomyslné vysvědčení,“ libuje si rektor UHK Kamil Kuča.

Spokojenost s výukou, přístupem i uplatněním

Hodnocení pracuje se čtrnácti indikátory, které v sobě kombinují spokojenost studentů s kvalitou výuky na vysoké škole, s prostředím či přístupem vyučujících. Mezi další faktory patří uplatnitelnost na trhu práce a provázanost s ním, podíl zahraničních studentů nebo i genderová vyváženost zaměstnanců a studentů školy.

Anonymní formulář byl ze strany britské společnosti postaven tak, aby odpovídal na otázky, které jsou pro studenty a jejich rodiny zásadní při rozhodování o tom, kam se přihlásit na vysokou školu.

„To, kam nás naši studenti nezávislým hodnocením posunuli, je velký úspěch a potvrzení toho, že naše univerzita je přitažlivou značkou nejen pro české studenty, ale též pro ty zahraniční,“ doplnil prorektor UHK pro zahraniční vztahy Zdeněk Beran.

Z českých univerzit se dále kromě hradecké školy a brněnského MENDELU (126. a 150. příčka) v seznamu objevuje Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze, Univerzita Pardubice (UPCE) a Technická univerzita v Liberci (TUL). Tyto tři se dělí o 151. až 200. pozici.

Věnovat se studentům

Podle tiskového mluvčího UHK Jakuba Nováka výsledek v daném žebříčku potvrzuje, že i menší regionální univerzita může právě svým osobním přístupem ke studentům a zaměstnancům konkurovat tradičním a větším univerzitám – to vlastně může platit i v souvislosti s dalšími výše zmíněnými českými školami.

Mnoho srovnávání vysokých škol je totiž podle Nováka nastaveno výhodně ve prospěch těch velkých, které disponují mnohem větším počtem zaměstnanců a studentů, což vede k početnějším vědeckým a dalším hodnoceným výstupům.

„My jsme potvrdili, že máme prostor a chuť se věnovat našim studentům, kteří to ve svém hodnocení náležitě ocenili,“ uzavřel rektor Kuča.

Hradecká škola vznikla v roce 1992 jako Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové, roku 2000 se přejmenovala na Univerzitu Hradec Králové. Aktuálně nabízí studium na čtyřech fakultách: fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. Studuje na ní zhruba 6000 studentů, z toho asi 500 zahraničních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám