Hlavní obsah

Hradecká univerzita evakuovala z Nikaraguy svého studenta

Novinky,

Od 19. dubna, kdy vypukly ve středoamerické Nikaragui vládní represe proti demonstrantům, se Univerzita Hradec Králové (UHK) věnovala evakuaci svého studenta ze země. Student programu latinskoamerických studií tam na Národní autonomní univerzitě v Leónu byl na semestrálním výměnném pobytu. Kvůli intenzitě protestů a několika mrtvým se rozhodlo o jeho odjezdu. Nyní je již v bezpečí, následující dny bude trávit v Panamě, informoval Novinky mluvčí UHK Jakub Novák.

Foto: UHK

Fotografie, kterou český student pořídil při odjezdu z Leónu, druhého největšího města Nikaraguy.

Článek

„Za rozhodnutím odjet stál pocit přímého ohrožení. Při jednom z prvních policejních zásahů proti poklidně demonstrujícím studentům, který se odehrál přímo v naší ulici, začaly vzduchem létat kameny a gumové projektily,“ sdělil student v jednom z prvních e-mailů po přesunu z Nikaraguy vedení hradecké univerzity.

Novinky informovaly, že potlačování sociálních bouří v Nikaragui kvůli zvýšení daní a snížení penzí, které zavedla vláda prezidenta Daniela Ortegy, si v první vlně vyžádalo deset obětí, a to včetně dvou studentů. [celá zpráva]

Foto: /EFE/Mario Lopez, ČTK

Nikaragujský prezident Daniel Ortega

Nyní již je mrtvých minimálně 20. Protesty se šíří nadále, a navíc eskaluje i neadekvátní odpověď vlády Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN), přestože Ortega v neděli kontroverzní reformu zrušil. [celá zpráva]

UHK připomíná, že strana FSLN se po 16 letech v opozici vrátila k moci prostřednictvím voleb v roce 2006. Zrušením zákazu prezidentského znovuzvolení se navíc Ortega mohl stát prezidentem již počtvrté. Strana ovládá všechny důležité politické instituce v zemi.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Molotovův koktej hozený před policisty

Situace se zhoršovala po prezidentských volbách v roce 2016 a nedávných obecních volbách z listopadu 2017. Volby doprovázelo zastrašování opozičních stran, které s vládní stranou soutěžily v nerovných podmínkách. Ortega je bývalý revolucionář, zemi vedl už v 80. letech, když jeho partyzánské oddíly FSLN svrhly tehdejší diktaturu Anastasia Somozy.

Škola jednání Ortegova režimu odsuzuje

„Univerzita Hradec Králové se plně hlásí k principům akademické svobody a autonomie, právo univerzitních studentů na protest považuje za nedotknutelné. UHK se hlásí k odkazu studentského původu sametové revoluce v Československu a tím citlivěji vnímá vládní zásahy proti podobným požadavkům studentů v zahraničí,“ konstatoval prorektor UHK Karel Kouba, který je s evakuovaným studentem v kontaktu.

„Intenzivně spolupracujeme s naší partnerskou univerzitou v Nikaragui. Od roku 2012 jsme tam vyslali na semestrální pobyty 20 studentů, 15 nikaragujských studentů jsme naopak přijali. Dochází také k výměnám vyučujících i výzkumné spolupráci,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám