Hlavní obsah

Hračky poslouchají hororové příběhy dětí společně s policisty

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Na první pohled místnost k nerozeznání od útulného dětského pokoje plného hraček. Děti zde však policistům místo pohádek vyprávějí mnohdy hororové příběhy ze svého života.

Článek

Speciální vyšetřovací místnost v budově sídla územního odboru policie v České Lípě už za půl roku existence pomohla při vyšetřování dvaceti případů násilné trestné činnosti páchané na dětech.

„Svépomocí jsme stěny vyzdobili malbami postaviček z dětských pořadů a místnost vybavili hračkami a omalovánkami. Takové prostředí je pro výslech dětí předškolního a mladšího školního věku daleko lepší než standardní kancelář s dřevěným stolem a židlí,“ vysvětluje zástupce vedoucího 1. oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování v České Lípě Helena Viturová, která upozornila, že místnost je monitorována důkladně skrytými kamerami.

Ty mimo jiné umožnily, aby při výslechu dětí bylo v místnosti přítomno minimum osob.

„Státní zástupce, obhájce, psycholog nebo zástupce orgánu sociálněprávní ochrany dětí sledují dění na monitoru ve vedlejší místnosti a mohou případně vznést dotazy prostřednictvím počítačového spojení s vyšetřovatelkou, která je u dítěte,“ popisuje méně stresující způsob výslechu Viturová.

Speciální loutky mají znázorněné pohlavní orgány

Podle její kolegyně Hany Bužkové většina rekvizit a hraček není jen na hraní, ale v místnosti má svůj význam. V souvislosti s trestnou činností mravnostního charakteru policisté používají speciální loutky, které mají znázorněné pohlavní orgány. Díky těmto hadrovým panenkám může dítě lépe vyjádřit události, které není například schopné přesně vyjádřit slovně.

„Při výslechu využíváme i deky a polštáře. Naposledy tu dítě v předškolním věku na loutce názorně předvádělo, jak bylo dušeno,“ vypráví Bužková těžko uvěřitelný příběh z nedávné doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám