Hlavní obsah

Hadi, žáby a cvrčci do mobilu zdarma

Právo, Denisa Doležalová

Jak od sebe rozeznat druhy hadů, obojživelníků, cvrčků, sarančat či kobylek, nyní pomohou dvě nové aplikace pro chytré telefony. Po dvou letech práce je dokončili studenti a mladí vědci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity (OU). Ke stažení budou během června zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tyto dvě aplikace vlastně navazují na naši úspěšnou starší apku Lovci vážek CZ, interaktivní encyklopedii pro rozlišení druhů vážek. Podobné to bude i tady,“ uvedl za vývojářský tým Stanislav Ožana.

Lovec obojživelníků a plazů CZ a Lovec rovnokřídlých CZ nabídne milovníkům přírody posvítit si na žáby, ještěrky, mloky, hady, sarančata, kobylky či cvrčky.

„Lidem tak pro mapování těchto živočichů bude stačit jen chytrý telefon nebo tablet s vestavěným fotoaparátem. Doufáme, že aplikace lidem zjednoduší orientaci v živočišné říši a my zase získáme cenné pomocníky pro sběr dat o výskytu různých druhů,“ upozornil Ožana.

Internetové bankovnictví bylo zablokováno. Podvodníci posílají stále sofistikovanější e-maily

Bezpečnost

Pokud si lidé nainstalují všechny tři aplikace, budou moci pracovat s jedním rozhraním a plynule mezi nimi přepínat. Mladí vědci zároveň pokračují ve vývoji dále. Rádi by nabídli další aktualizace, které budou reagovat i na podněty od uživatelů.

Přírodovědecká fakulta OU navíc počítá se spuštěním speciálních vzdělávacích workshopů pro studenty základních a středních škol, kteří by se v nich o těchto aplikacích dozvěděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám