Hlavní obsah

Generálka maturit: vyzkoušejte si testy

Právo, Marek Přibil
Praha

Na 1223 středních školách všech typů v pondělí odstartovala čtyřdenní generálka státních maturit. Vyjde na 120 miliónů korun a provázejí ji přísná bezpečnostní pravidla. Právo má k dispozici testy z českého jazyka a literatury, které si v pondělí vyzkoušelo přesně 95 400 dětí. Žáci si mohli zvolit ze dvou úrovní obtížností.

Generální zkouška státních maturit Video: Novinky

 
Článek

Testy v té nižší trvají 60 minut, ve vyšší 90 minut. Podle ministra školství Josefa Dobeš (VV) si tři čtvrtiny z 95 400 účastníků generálky vybraly lehčí verzi. Po vyplnění ve třídách testy maturitní komisař zdigitalizoval na speciálním skeneru a odeslal k automatickému vyhodnocení do Centra pro přípravu maturit Cermat.

„Asi 93 procent testů už bylo kolem 17. hodiny zpracováno,“ sdělil v pondělí šéf centra Pavel Zelený s tím, že měli jen pět výjezdů. Většinou se prý jednalo o to, že si školy nepřečetly propozice. V případě problému totiž vyjedou na školu technici. Ty prý má Cermat po celé republice.

Po didaktických testech čekala studenty písemná práce. Opět volili ze dvou úrovní obtížnosti, které se lišily tematicky i časem na vypracování (opět 60, či 90 minut). Z deseti témat si mohli vybrat třeba úvahu o vlastenectví nazvanou „Synové a dcery vlasti“ nebo se rozepsat na téma „Potřebujeme umění, abychom neuvízli v pasti současného digitálního světa?“

Odpoledne čekalo žáky ještě povinné testování z cizích jazyků, nebo matematiky. Z těchto dvou předmětů si mohli vybrat.

Další předměty jsou už nepovinné, testy z nich budou probíhat až do čtvrtka. Například ze španělštiny, ruštiny. Po dopsání každého testu učitelé opětně elektronicky posílali testy k vyhodnocení do centra. Ústní zkoušky se při generálce nekonají.

Generálka potrvá do 14. října. Testy jsou podle Dobeše nastaveny tak, že by nemělo uspět 20 procent studentů. Výsledky se studenti dozvědí 3. listopadu. Pak si teprve budou podávat závaznou přihlášku k opravdové státní maturitě.

Výsledky testů budou k dispozici až v listopadu

Správné odpovědi na otázky z maturitních testů budou k dispozici až na začátku listopadu po ukončení generálky státních maturit, do té doby publikovány být nemohou. Důvod osvětlil Petr Habáň, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které testy vyhotovilo.

"Klíče k úlohám z generálky zveřejníme po 3. listopadu. To je termín, do kterého nejpozději od nás školy dostanou výsledky. Do té doby si mohou školy se svými žáky vyzkoušet i úrovně, které si pro generálku nevybraly. Řada škol o tom podle ohlasů, které se k nám dostaly, opravdu uvažuje. Zveřejněním výsledků už nyní by tahle možnost ztratila smysl," sdělil Novinkám Habáň.

Novinky zveřejní správné odpovědi ihned, jakmile budou k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám