Hlavní obsah

Francouzi vyvinuli speciální koule na výrobu pitné vody

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální koule ve spolupráci se Sluncem mohou vyřešit světový nedostatek vody, věří výzkumníci z Francie. O co konkrétně jde? Francouzská společnost Marine Tech vyvinula zařízení s čirými nádobami, které využívají slunečních paprsků k destilaci vody. Tato výroba pitné vody, zejména z té mořské, má pomoci řešit celosvětovou vodní krizi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohou tyto koule vyřešit globální nedostatek vody na světě? Video: Reuters

 
Článek

Může nové zařízení řešit světovou vodní krizi? Odborníci ze společnosti Marine Tech, která má hlavní sídlo v jihofrancouzském městě Signes, jsou o tom přesvědčeni.

Jejich přístroj nazvaný Helio absorbuje sluneční paprsky k destilaci vody tak, že je doslova odpaří z misky namontované uprostřed koule. Na klenuté stěně následně dochází k dalšímu zkapalňování a poté zase kapky padají zpět dolů.

Nejlevnější pitná voda na světě?

„V současnosti vyrábíme to, co je pravděpodobně nejlevnější pitnou vodou na světě. Systém stojí pár stovek eur a je navržen tak, aby fungoval po 30 let,“ řekl agentuře Reuters generální ředitel společnosti Thierry Carlin.

Prvotní nápad na podobný vynález se objevil zhruba před 10 lety, úplně první prototyp byl založen na salátové míse koupené v supermarketu.

Firma očekává, že do roku 2030 dojde k 50procentnímu zvýšení poptávky po čerstvé pitné vodě. Cílem je, aby systém Helio dokázal pracovat s jakýmkoli typem vody, nevhodným pro lidskou spotřebu, a to při velmi vysokých teplotách v báni likvidující bakterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Tání ledovců může vést k nedostatku vody

Vysoké asijské hory ležící v oblasti kolem Tibetské náhorní plošiny obsahují podle Světového fondu na ochranu přírody největší množství permanentního ledu mimo...

Výběr článků

Načítám