Hlavní obsah

Fakulta stavební ČVUT nabízí středoškolákům možnost vyzkoušet si běžné studium

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třídenní studentské stáže, které probíhají dvakrát do roka na Fakultě stavební ČVUT v Praze, dávají středoškolákům možnost poznat výuku na univerzitě a ujasnit si, jakou oblast by chtěli studovat. Jako průvodce mají k dispozici studenta 2. či 3. ročníku, s nímž navštěvují jeho hodiny. Stáže jsou pro studenty posledních dvou ročníků středních škol. Stále se lze hlásit na podzimní termíny, které na fakultě proběhnou od 6. listopadu do 8. prosince.

Foto: ČVUT

Každého středoškoláka se ujme jeden student ČVUT, který jej bere na hodiny dle svého rozvrhu.

Článek

„Při pobytu na fakultě dostanou středoškoláci jako průvodce našeho studenta, který je po tři dny takovým jejich studijním ,guru'. Vybíráme vždy studenty z oborů, o něž mají stážisté zájem. Podzimní stáže jsou určeny především pro studenty 4. ročníků SŠ, kteří se již rozhodují, na jaký obor chtějí podat přihlášku. Jarní termíny jsou pak hlavně pro třeťáky,“ popsal stáže Jiří Máca, proděkan pro pedagogickou činnost na Fakultě stavební ČVUT.

Zájemci o stáž mohou vybírat z 12 oborů: Stavební inženýrství, Konstrukce pozemních staveb, Konstrukce a dopravní stavby, Architektura a stavitelství, Vodní hospodářství a vodní stavby, Inženýrství životního prostředí, Management a ekonomika ve stavebnictví, Příprava, realizace a provoz staveb, Požární bezpečnost staveb, Realizace pozemních a inženýrských staveb, Geodézie, kartografie a geoinformatika a Building Structures, který je v angličtině.

Přihlašují je učitelé

„Chceme, aby stáže byly finančně dostupné pro všechny studenty. Studenti si sami hradí dopravu a stravu, na stáž přispívají poplatkem 150 korun. Pro mimopražské zájemce zajišťujeme zdarma ubytování na kolejích na dvě noci,“ doplnil Máca.

Studenty na stáž přihlašuje jejich třídní učitel nebo jiný pedagog z jejich školy. Počet stážistů je omezen.

„O stáže bývá každoročně velký zájem, jelikož jim umožňují blíže poznat fakultu i studium naživo a zeptat se na vše přímo našich studentů i vyučujících. Mnozí se zde také rozhodují, jakému oboru by se chtěli při studiu věnovat,“ uvedla Marie Gallová z PR oddělení fakulty, které stáže organizačně zajišťuje.

To potvrzuje i studentka Anna Kudynová, která nyní na fakultě studuje 2. ročník oboru Architektura a stavitelství. „Na stáž jsem šla, protože jsem váhala mezi dvěma vysokými školami, stáž mi pomohla si výběr ujasnit. Moje průvodkyně mě navíc seznámila s celým kampusem, takže když jsem nastoupila na fakultu, už jsem věděla, kde je jaká posluchárna, kam pro co dojít či kde je nejlevnější tisk,“ shrnula výhody.

Reklama

Související články

Díky stipendiu z nadace studuje vysokou školu

Talentovaným studentům z dětských domovů nebo sociálně slabých rodin pomáhá Stipendium Nikoly Tesly Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. O finanční...

Výběr článků

Načítám