Hlavní obsah

EU pomůže dvěma chátrajícím školám v Plzeňském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlučná

EU pomůže 120 milióny korun dvěma chátrajícím školám v Plzeňském kraji. Výbor regionální rady regionu Jihozápad schválil včera dotaci 65 miliónů základní škole v Tlučné na Plzeňsku, které hrozí zřícení kvůli poddolování. O deset miliónů méně dostane mateřská škola v Poběžovicích na Domažlicku napadená dřevomorkou. Uvedl to šéf regionální rady Ivo Grüner. Jde o dotace ze sporné 5. výzvy programu ROP Jihozápad, která se musela kvůli vyšetřování policie přehodnotit a zpozdila se o více než rok.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Máme obrovskou radost. Peníze jsme získali po 13 letech tvrdých bojů. Stavební povolení už máme. Stavba začne na jaře a skončí nejdéle do roku 2013," řekl starosta Tlučné Stanislav Volf. Podle něj by se mohlo podařit otevřít novou základní školu v Tlučné už v září 2012. "Díky" krizi, tedy velké konkurenci dodavatelů, budou náklady po ukončení už vyhlášeného výběrového řízení "určitě nižší".

Současná stará škola z roku 1896 stojí na poddolovaném území po těžbě uhlí, je ve velmi špatném stavu a hrozí její zřícení nebo uzavření. Budovy narušily záplavy v letech 2002 a 2003. "Udělali jsme opatření, stav sledujeme. Hygienici už nás tam snad nechají, když uvidí, že se nová škola postaví," řekl Volf. Obec i kraj se léta marně snažily získat peníze z fondů na sanaci území po těžbě uhlí.

Prvňáci se učí v bývalých dílnách

Škola je navíc přeplněná, děti musejí chodit na odpolední vyučování. "Prvňáčkové se učí v bývalých dílnách, sborovna má tři krát šest metrů. Na 27 učitelů, kteří nemají kabinety, připadá jeden záchod," uvedl Volf. V obci, která se za deset let rozrostla o třetinu, žije 2900 lidí a 500 nepřihlášených. Žije tam 560 dětí do 15 let.

Přes 55 miliónů korun dostane z 5. výzvy ROP mateřská škola v Poběžovicích. Původní budovu, kterou radnice musí zbourat, napadla dřevomorka a loni v září ji opustilo 75 dětí, které musejí jezdit do tři kilometry vzdáleného provizoria v Mnichově. Město nemovitost upravilo a do prázdnin 2011 na ni má výjimku od hygieny.

Nová školka pro 110 dětí už má všechna povolení, radnice dala do přípravy 2,5 miliónu korun. "V současných velmi složitých povolebních jednáních je to pro mě strašně pozitivní zpráva," řekl starosta Poběžovic Hynek Říha. Peníze budou městu určitě stačit, školka by mohla být hotova už na podzim 2012.

Na obě stavby vydají městečka ze svého 7,5 procenta nákladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám