Hlavní obsah

Energetické nápoje s kofeinem můžou změnit tlukot srdce, tvrdí vědci

Novinky, vps

Vědci z univerzity v Bonnu zjistili, že energetické nápoje obsahující kofein můžou krátkodobě změnit způsob, jakým tluče srdce. Jejich studie prokázala, že stahy srdce byly po požití těchto nápojů silnější, uvedl server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Až dosud jsme přesně nevěděli, jaký efekt mají tyto nápoje na funkci srdce. Množství kofeinu v nich je až třikrát větší než v například v kávě nebo coca-cole,“ řekl za tým vědec Jonas Dorner.

„Je tu mnoho vedlejších efektů spojených s konzumací zvýšeného množství kofeinu, jako například zrychlený tlukot srdce, palpitace srdce, zvýšení krevního tlaku a v nejkritičtějších případech záchvaty nebo náhlá smrt,“ dodal Dorner.

Tým dal 17 účastníkům studie nápoj s kofeinem v množství 32 mg na 100 ml a s 400 mg taurinu na 100 ml. Hodinu po konzumaci zobrazili vědci jejich srdce. Zjistili, že levá srdeční komora se stahovala silněji než před požitím nápoje.

„Prokázali jsme, že konzumace energetických nápojů má krátkodobý vliv na stažitelnost srdce. Nevíme přesně jak nebo jestli tato stažitelnost ovlivňuje denní aktivity nebo sportovní výkony,“ okomentoval Dorner výsledky.

Vliv nápojů na lidi se srdečními chorobami je taktéž neznámý. Výzkumníci i přesto doporučili, aby se těmto nápojům vyhýbali lidé s nepravidelným srdečním rytmem a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám