Hlavní obsah

Dvě běluhy se už prohánějí v mořském útulku u Islandu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě samice běluhy severní byly převedeny do prvního „útulku“ na širém moři pro kytovce v zálivu Klettsvík na Islandu. Šanci na nový život dostaly v rámci historické iniciativy Sea Life Trust, předtím roky trávily v čínském zajetí. Video z jejich vypuštění do (téměř) volné přírody zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Transport běluh do útulku na IslanduVideo: AP

 
Článek

Po dobu několika let žily běluhy, v Číně pojmenované Siao-paj a Siao-chuej (anglicky se jim říká Little White a Little Grey), v zajetí v šanghajském akváriu.

Na severozápad Evropy se úspěšně vrátily už loni, aby se staly obyvatelkami světově jedinečné přírodní rezervace pro kytovce na otevřeném moři. Konkrétně u ostrova Heimaey, který se nachází přes sedm kilometrů od jižního islandského pobřeží. Vodní plocha pro ně zahrnuje 32 tisíc čtverečních metrů.

Samice běluhy čeká cesta z čínského akvária do moře u Islandu

Koktejl

Britská společnost Sea Life Trust nyní vydala na Twitteru prohlášení, ve kterém potvrdila, že běluhy jsou již v bezpečí v zátoce. Po krátkou dobu zůstanou v jakýchsi speciálních „bazénech“, kde o ně bude pečováno, aby se lépe aklimatizovaly na nové prostředí, dokud nebudou připravené na vplutí do širších oblastí zálivu.

Vedoucí společnosti Andy Bool podle AP připomněl, že v čínském akváriu byly od roku 2011, jsou tedy pořád relativně mladé. „Ve volné přírodě se tyto běluhy dožívají 40 až 50 let,“ dodal.

Zátoka ohraničena, aby přežily

Tato dvě zvířata již zřejmě nikdy nebudou připravena na život v divoké přírodě, proto panuje snaha jim co nejvíce zlepšit jejich stávající existenci. Ovšem i z toho důvodu má být zátoka Klettsvík uzavřena sítí.

Projekt Sea Life Trust Beluga Whale Sanctuary pojímá nejprve zmíněné dva exempláře poměrně malého kytovce, které se přesunuly na evropský sever do přirozenějšího a vhodnějšího prostředí. V budoucnu se má místo u ostrova Heimaey stát domovem desítek dalších velryb propuštěných ze zajetí.

Běluha severní (Delphinapterus leucas) je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých, charakteristický bílou barvou. Tomuto živočichu se přezdívá mořský kanár, dorozumívá se mnoha zvuky, má též bohatou mimiku.

Průměrná délka běluhy je kolem 4,5 metru, někteří jedinci však mohou dorůst až šesti metrů a vážit i 1900 kilogramů, průměrně se však hmotnost pohybuje od 700 do 1600 kg. Samci bývají větší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám