Hlavní obsah

Druhý pokus se nekoná ani u Falconu. Poslední dny startům do vesmíru nepřejí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 18. 12. mělo dojít ke dvěma téměř souběžným startům raket do vesmíru, Falcon 9 společnosti SpaceX a New Shepard od Blue Origin. Kvůli technickým problémům se neuskutečnil ani jeden. Ve středu čekal druhý pokus jen Falcon, který patří zmíněné firmě miliardáře Elona Muska. Na orbitu měl stroj pomoci dopravit nový navigační satelit. Před 13. hodinou našeho času, tedy na poslední chvíli, ale došlo k dalšímu odkladu.

Foto: Profimedia.cz

Falcon 9 Block 5 stále čeká na start.

Článek

Raketa Falcon 9, konkrétně její poměrně nová vývojová verze Block 5, měla z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral startovat ve skoro stejný čas, jako tomu mělo být o den dříve, tedy krátce po 15. hodině našeho času.

Problémy se senzory na prvním vzletovém stupni podle SpaceX však stále přetrvávají, tudíž se start znovu posouvá a společnost prý nové datum oznámí brzy, jak avizuje na svém twitterovém účtu.

Falcon má podle portálu Spaceflight Now vynést na oběžnou dráhu družici GPS III SV01 vyvinutou společností Lockheed Martin, což je supersilný globální satelitní systém na určování polohy pro americké letectvo.

Dané satelity mají být odolnější vůči rušení signálů, jsou určené pro oběžnou dráhu více než 20 tisíc kilometrů nad zemským povrchem.

Foto: Lockheed Martin

Satelit GPS III SV01

Problémy začaly v úterý. Nejprve se objevila informace o odložení startu opakovaně použitelné rakety New Shepard. Příčinou byly blíže nespecifikované potíže s pozemní infrastrukturou. Následovalo zrušení i u „konkurence“. [celá zpráva]

Záznam: Start raket Falcon 9 a New Shepard byl odloženVideo: NASA, Reuters

Blue Origin to zkusí v pátek. Snad...

Co se týká startu rakety New Shepard od firmy Blue Origin amerického miliardáře Jeffa Bezose, ta navzdory původním dohadům již dříve potvrdila, že tento den (středa 19. prosince) rovněž nestartuje.

Společnost na Twitteru uvedla, že se stále řeší malé problémy s pozemní infrastrukturou a monitoruje se počasí na západě amerického Texasu, odkud má raketa letět.

Další letové okno, které chce zkusit využít, se pro ni otevře v pátek. Na palubě má zařízení na množství experimentů, které se budou provádět ve spolupráci s NASA.

Foto: Blue Origin

Raketa New Shepard s neobsazenou kapslí pro posádku při čekání v Texasu na start

V úterý byla, byť „jen“ kvůli silnému větru, o den odložena i cesta rakety z Francouzské Guyany se speciálním francouzským vojenským satelitem. Tento start se nicméně nyní uskutečnit má. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám