Hlavní obsah

Doktorské studium na vodňanské fakultě rybářství láká zájemce z ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Doktorské studium na vodňanské Fakultě rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity absolvují většinou vysokoškoláci ze zahraničí. Jedná se hlavně o zájemce z východní Evropy a Asie. FROV ročně přijímá v průměru deset nových uchazečů-doktorandů, zájem o studium je však výrazně vyšší, jak informoval Václav Nebeský z dané fakulty.

Foto: David Veis, ČTK

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech

Článek

„Základem je perfektní znalost angličtiny. Přicházejí k nám lidé z Ukrajiny, Bangladéše, Íránu, Indie nebo Jihoafrické republiky. Spektrum zastoupení států je velmi pestré,” uvedl Nebeský na třídenním Jihočeském rybářském veletrhu, který v pátek začal v Českých Budějovicích, kde má Jihočeská univerzita hlavní sídlo.

V současnosti studuje čtyřleté doktorandské obory přibližně pět desítek lidí. FROV se podle Nebeského v tomto studiu od jiných vysokých škol v republice liší. „U nás se věnuje pouze rybářství. Jinde to většinou mají v kombinaci ještě s jiným oborem ze zoologie,” vysvětlil.

I po konci studia na fakultě často zůstanou

Přestože studenti pocházejí z velké části ze zahraničí, stává se, že i po absolvování programu na fakultě zůstanou a dále se věnují vědecké práci.

„Není to nic neobvyklého. Stanou se z nich zaměstnanci fakulty a vydrží tu několik dalších let i po studiu,” dodal Nebeský.

Jihočeská univerzita pořádá školu češtiny pro cizince

Věda a školy

Samotná FROV nabízí základní bakalářské a navazující magisterské obory. Zatímco tyto programy hodně studentů nedokončí, u doktorandů je to jiné.

„Přicházejí už cílevědomí lidé, navíc procházejí před přijetím náročným sítem. Škola si vybírá skutečně ty, u nichž je velký předpoklad, že doktorandské studium dokončí,” poznamenal Nebeský.

Fakulta propaguje své obory i na Jihočeských rybářských slavnostech. Návštěvníci na této akci vidí rybářské oblečení a vybavení do přírody, návnady, rybářské kajaky, pruty a čluny, ukázky filetování a zpracování ryb či prezentaci sportovního rybolovu. Program zahrnuje závod v rybolovné technice, zájemci si mohou i koupit živé sladkovodní ryby.

Reklama

Související články

Zájem o studium v zahraničí roste

Vyjet na několik měsíců do ciziny a účastnit se výuky na tamní univerzitě umožňuje svým studentům většina českých vysokých škol. A vysokoškoláci takové...

Výběr článků

Načítám