Hlavní obsah

Divadlo pod Palmovkou nastudovalo Rain Mana a rozjelo výchovný projekt

– Praha

Pražské Divadlo pod Palmovkou nabídlo v sobotu divákům českou premiéru adaptace amerického oscarového filmu Rain Man v režii Petra Kracika. Současně s inscenací vznikl výchovný projekt určený pedagogům a studentům středních škol, který by je měl inspirovat k hlubšímu zamyšlení nad tématem psychických poruch.

Článek

V komediálním dramatu o nečekaném setkání dvou bratrů, které úspěšný hollywoodský scenárista Dan Gordon napsal v roce 2008 podle stejnojmenného filmového scénáře Ronalda Basse a Barryho Morrowa, vytvořili hlavní role Jan Konečný a Radek Valenta.

Zkoušky inscenace podle úspěšného filmu s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem začaly už koncem loňského roku. Palmovka se tak stala místem teprve pátého nastudování po londýnské premiéře. Ta další byla v minulých dnech v Japonsku, Izraeli a v Soulu.

Kracik přivítal, že scénář hry zachoval ducha filmu, když v něm nejsou jen vážné věci, ale i kousek legrace. Přitom jde o příběh dvou bratrů, z nichž jeden je postižený autismem a žije v domově se zvláštní péčí. Jeho bratr ho však unese, protože chce získat polovinu dědictví po otci.

Text hry přeložil Jiří Josek. Další role nastudovali Miloš Kopečný, Alena Bazalová v alternaci s hostující Annou Schmidtmajerovou, Hana Seidlová a Ivo Kubečka.

Chystá se benefiční představení pro asociaci APLA

Současně s inscenací vznikl výchovný projekt určený pedagogům a studentům středních škol, který by je měl inspirovat k hlubšímu zamyšlení nad tématem psychických poruch. Nejde jen o problém osob postižených autismem, ale všeobecně o postoj k lidem, kteří jsou nějakým způsobem v životě diskvalifikováni. Na vzniku představení se proto podílela asociace pomáhající lidem s poruchou autistického spektra APLA. Na 10. dubna je ohlášeno benefiční představení ve prospěch této organizace, zhruba týden předtím se připomíná takzvaný Den autismu.

Světová premiéra jevištní adaptace Rain Mana se konala 19. září 2008 v londýnském divadle Apollo Theatre. Prvním představitelem Charlieho Babbitta na divadelních prknech se stal hollywoodský filmový herec Josh Hartnett, jeho postiženého bratra Raymonda ztvárnil tehdy britský herec Adam Godley. Na Palmovce ho hraje nový člen libeňského souboru Radek Valenta, který na tomto jevišti slaví úspěchy v roli Jerryho/Dafné v hudební komedii Sugar podle filmového muzikálu Někdo to rád horké.

Reklama

Výběr článků

Načítám