Hlavní obsah

Dětským pacientům pomůže kašlací asistent

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný kašlací asistent usnadní léčení malým pacientům v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Přístroj na odsávání sekretu z dýchacích cest usnadní dětem vykašlávání, například pokud jsou napojeny na ventilátor. Přístroj pořídila Krajská zdravotní z daru od Nadace ČEZ, který obdržela v rámci tradiční ústecké charitativní akce s názvem Krása pomáhá dětem.

Foto: Krajská zdravotní – Petr Sochůrek

Lékaři v ústecké nemocnici představují kašlacího asistenta.

Článek

Letošní ročník charitativní akce Krása pomáhá dětem ve prospěch nemocných dětí léčících se v Krajské zdravotní přinesl celkem 450 tisíc korun. Přístroj „Cought Assist“ stál 128 tisíc korun.

Zbylé peníze pomohly k dovybavení dětského pavilónu, jehož část prošla v loňském roce první fází rekonstrukce, a posledních sto tisíc korun získalo dětské a dorostové oddělení teplické nemocnice na dovybavení pokojů pro dětské pacienty s doprovodem a pro novorozeneckou stanici.

Pro pacienty se svalovou slabostí

„Jde o takzvaného kašlacího asistenta, který jednoduchým způsobem asistovaného nádechu a výdechu umožní odsátí hlenu z dýchacích cest,” vysvětlil Adam Cipra, lékař Dětské kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní.

Dodal, že se používá zejména u neurologicky nemocných pacientů, kteří trpí svalovou slabostí, nebo u dětí napojených na ventilátor, které mají v řízeném umělém spánku sníženou schopnost kašlat. Díky přístroji se snižuje doba jejich hospitalizace a léčení.

Reklama

Související články

Nemocnice rozšiřují výzkum čínské medicíny

České nemocnice budou ve výzkumu tradiční čínské medicíny spolupracovat i s odborníky z univerzity v Cambridgi. Dohody o spojení s prestižním britským ústavem...

Američtí medici míří do českých nemocnic

Třiačtyřicet amerických studentů medicíny se od úterý do konce července stalo součástí českých lékařských týmů pečujících o ambulantní dospělé i dětské...

Výběr článků

Načítám