Hlavní obsah

Dětské letní tábory 2010: jak si mezi nimi vybrat ty dobré a nejlepší

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První organizovaný tábor na světě se konal v Anglii roku 1907, tehdy se ho zúčastnilo 20 dětí. Dnes je nabídka nepřeberná a orientace v ní nesnadná. Podle čeho vybírat, na co se zaměřit, kdy zpozornět?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na otázku, kdo může být v Česku pořadatelem táborů, lze odpovědět, že prakticky kdokoli – nejen domy dětí a mládeže (DDM), občanská sdružení jako Junák a Pionýr, ale i soukromé osoby.

Kritériem kvality, podle kterého rodiče pobyty vybírají, je však spíš než renomé pořadatele obvykle cena. V případě levnějších táborů zaplatíte do 2500 korun za týden. U dražších, často výjezdů do ciziny, se částky šplhají až na 10 tisíc korun za stejnou dobu.

Vysoká cena není vždy zárukou kvality

Ale pozor! Vysoká cena není vždy zárukou vysoké kvality. „Je-li tábor malý a levný, ještě neznamená, že nemá pestrý program či odpovídající zázemí,“ říká Libor Bezděk, ředitel DDM hl. města Prahy. Pořadatelé mohou totiž získat dotaci od ministerstva školství. Částka, již zaplatíte, je tak mnohem nižší.

Ale pozor! Vysoká cena není vždy zárukou vysoké kvality. „Je-li tábor malý a levný, ještě neznamená, že nemá pestrý program či odpovídající zázemí,“ říká Libor Bezděk, ředitel DDM hl. města Prahy. Pořadatelé mohou totiž získat dotaci od ministerstva školství. Částka, již zaplatíte, je tak mnohem nižší. Rodičům, kteří nevědí, kde nabídky táborů nalézt, pak poskytnou inspiraci weby mitkam jet.cz a borovice.cz. Obsahují stovky táborů. Za trend lze označit ty s náročnějším programem, zahrnujícím lezení na horolezecké stěně či vodní lyžování.

Nejprve byste si však měli sami ujasnit, co má pobyt vašemu potomkovi přinést. Hlavní ovšem je, co od něj očekává samo dítě. Doporučení jeho kamarádů by mohlo být určitým vodítkem. Navíc má-li na táboře hned od začátku někoho, koho zná, pomůže mu to překonat počáteční ostych v novém kolektivu.

Léto ve městě

Jiným typem jsou příměstské tábory. Občas se totiž stává, že mezi koupání v moři a dovádění na chalupě se vloudí pár dní, po které není možné dětem zajistit hlídání. DDM mají pro rodiče v podobné situaci řešení.

Jiným typem jsou příměstské tábory. Občas se totiž stává, že mezi koupání v moři a dovádění na chalupě se vloudí pár dní, po které není možné dětem zajistit hlídání. DDM mají pro rodiče v podobné situaci řešení. A jak to na takovém třeba pražském „příměšťáku“ chodí? Ratolesti ráno předáte vedoucím a odpoledne si je zase vyzvednete. Čekají na ně výlety, návštěva lanového centra, půjdou na výstavu, zajezdí si na koních. Jediné, co musíte udělat, je vybrat si z nabídky akcí na volnycaspraha.cz.

Jiným typem jsou příměstské tábory. Občas se totiž stává, že mezi koupání v moři a dovádění na chalupě se vloudí pár dní, po které není možné dětem zajistit hlídání. DDM mají pro rodiče v podobné situaci řešení. A jak to na takovém třeba pražském „příměšťáku“ chodí? Ratolesti ráno předáte vedoucím a odpoledne si je zase vyzvednete. Čekají na ně výlety, návštěva lanového centra, půjdou na výstavu, zajezdí si na koních. Jediné, co musíte udělat, je vybrat si z nabídky akcí na volnycaspraha.cz. Je ovšem nutné zdůraznit, že stejně jako cena, ani program není sám o sobě tím hlavním kritériem, podle kterého byste měli dítě na tábor vyslat. „Zodpovědný dospělý si nejprve ověří, zda je tým lidí, který se o dítě bude starat, opravdu kvalifikovaný. Je vhodné, aby rodiče organizátora přímo znali anebo na něj měli doporučení od známých,“ míní Bezděk.

Pořadatel musí rovněž působit spolehlivě. A to přístupem k poskytování informací o ubytování či stravování.

Děti nestrašte

Krátkozrakou chybou rodičů by též bylo své příliš neposedné dítě, které vůbec poprvé odjíždí na tábor, stresovat slovy: „Oni už ti tam ukážou, co je to pořádek, když ho nemáš doma v pokojíku.“ Anebo: „Tam budeš muset poslouchat a sekat pořádně latinu.“ Potom se táta s mámou nemohou divit, pokud se dítěti na tábor nebude chtít.

Raději je dobré hovořit s ratolestí o tom, co vše hezkého na táboře může prožít. Dítě nesmí nabýt stísňující pocit, že se ho chcete pouze na několik týdnů „zbavit“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám