Hlavní obsah

Děti se učí lyžovat dřív než číst, každé desáté se zraní

Právo, jim

Ještě nechodí do školy, ale už lyžují. Za zimními radovánkami se tuto sezónu chystá polovina rodičů a dalších třicet procent zimní dovolenou zvažuje. Jejich děti začínají se zimními sporty v útlém věku, dvě pětiny ještě coby školkaři. Přestože rodiče dbají, aby děti nosily na svahu helmy, úrazům se desetina z nich nevyhne.

Foto: Archiv , Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu pojišťovny MetLife. Podle něj jezdí alespoň jednou za sezónu na hory 70 procent rodin. Z nich 36 procent chodí na lyže a snowboardy i čtyřikrát za sezónu. Rovných 40 procent dětí začíná s lyžováním či snowboardováním ještě před dovršením šesti let. Šest procent dokonce před třetími narozeninami.

Průzkum také zjišťoval, jak jsou rodiče obezřetní. Ukázalo se, že helmy nosí pravidelně jen polovina rodičů. U dětí je to 89 procent. Díky nošení helmy jim nehrozí možná nejvážnější poranění, zlomeniny však ano. Podle průzkumu 10 procent dětí už má nějaký úraz na sjezdovce za sebou.

Jen v roce 2015 ošetřila podle autorů průzkumu 3800 sjezdových lyžařů a 1400 snowboardistů. Většinou k nim dochází, když lyžař nezvládne řízení, nebo narazí do pevného objektu, jako je sloup či strom. Dalším nejčastějším karambolem je střet s jiným lyžařem.

Pětina lyžařů ignoruje servis

„Mezi nejčastější lyžařské úrazy, které u nás v rámci úrazového pojištění řešíme, patří zlomeniny horních a dolních končetin, poranění kloubů, vyražené zuby a časté jsou také úrazy hlavy,“ vyjmenovává Martin Švec, produktový ředitel pojišťovny MetLife.

Úrazů hlavy bylo evidováno u horské služby více než 900 případů. K řadě z nich by prý nemuselo dojít, nebo by mohly mít menší následky, kdyby se lyžaři kryli helmami. Jenže průzkum ukázal, že 30 procent dospělých helmu na hlavě nikdy nemělo.

U 13 procent rodičů k bezpečnosti nepřispívá, že si na svahu dá pravidelně alespoň skleničku alkoholu.Výjimečně popijí dalších 31 procent.

Rodiče také často podceňují pravidelný předsezónní servis svého vybavení. Své vybavení svěřuje do péče odborníkům pravidelně jen 54 procent rodin. Pětina rodičů dává pravidelně servisovat vybavení pouze dětem a další pětina rodičů lyže a snowboardy do servisu nedává vůbec.

Do průzkumu bylo loni v prosinci zapojeno 525 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám