Hlavní obsah

Děti mohou do konce roku nominovat své učitele na Zlatého Ámose

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí do konce roku mohou děti ze základních a středních škol nominovat své učitele do 23. ročníku ankety Zlatý Ámos. Ředitel soutěže o nejoblíbenějšího učitele Slávek Hrzal připomněl, že anketa bude slavnostně zahájena na Světový den učitelů, který připadá na 5. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Minulá vítězka Hana Pacíková

Článek

Školáci, kteří chtějí oblíbeného kantora nominovat, musejí vyplnit on-line přihlášku na webu soutěže. V ní je potřeba napsat stručnou charakteristiku učitele, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit naskenovaný formulář s podpisem stovky lidí, kteří s nominací souhlasí.

V lednu a únoru 2016 se uskuteční regionální kola. Při nich budou žáci a studenti před porotou vtipně a originálně vysvětlovat, proč svou učitelku nebo učitele nominovali. V krajích, kde budou nejméně tři nominovaní, zvolí porota regionálních kol Krajské Ámose. V semifinále se pak rozhodne o finálové šestici. Nový Zlatý Ámos bude zvolen v březnu, kdy si pedagogové připomínají narození Jana Amose Komenského.

Propojení dětí a učitelů

Loni získala korunu a žezlo Hana Pacíková ze Střední a vyšší odborné policejní školy v Holešově. „Od začátku jsem si připadala, že se vyskytuji v něčem nadpřirozeném. Má práce získala ocenění, o jakém se mi dříve ani nesnilo. Vztah se studenty a jejich rodiči získal nový rozměr, který se velice těžko popisuje. Přála bych tento prožitek každému učiteli, který je toho hoden,” vzpomínala v tiskové zprávě tato učitelka práva a kriminalistiky.

Anketu podporuje také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Nejvíc se mi na ní líbí, že je o propojení dětí a učitelů, protože o tom je vzdělávání a o tom by mělo být naše školství,” řekla.

Vedle Zlatého Ámose ještě dětská porota zvolí Dětského Ámose a prostřednictvím SMS hlasování se bude vybírat Ámos sympaťák. V doprovodných anketách budou vybráni také nejoblíbenější učitelé některých předmětů. Ministerstvo školství ocení Ámose češtináře a sponzoři ankety podobně jako loni Ámose fyzikáře a Ámose chemikáře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám