Hlavní obsah

Další možná známka života? Na Saturnově měsíci Enceladus našli čerstvý led

Novinky, Filip Šára

Američtí vědci našli nové důkazy, které zvyšují pravděpodobnost nalezení mimozemského života na šestém největším Saturnově měsíci, ledové kouli zvané Enceladus. Podle agentury Reuters tam totiž odhalili místa s čerstvým ledem.

Na Saturnově Měsíci Enceladus objevili vědci čerstvý ledVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Odborníci z vesmírného úřadu NASA zkoumali pomocí starších dat z kosmické sondy Cassini, jaké nové informace o Enceladu mohou najít. Prošli detailní infračervené snímky ledového měsíce a tvrdí, že našli silné důkazy o existenci oblastí čerstvého ledu na severní měsíční polokouli.

Čerstvý led přitom výrazně zvyšuje pravděpodobnost objevení mimozemského života na jakékoli planetě či jiném tělese.

Na Venuši našli možné stopy života

Věda a školy

Předpokládá se, že tento led pochází z nitra Enceladu, přičemž vědci si myslí, že musí existovat jakýsi druh mechanismu, kterým se může vynořovat a poté zakrývat místa na prastaré ledové ploše měsíce.

Voda a led prasklinami na povrch?

Některé teorie se domnívají, že čerstvé ledové skvrny na severu se vytvořily téměř stejným způsobem jako ty podobné na jihu, a to tím, že prorazily řadou obřích trhlin na povrchu.

NASA zvažuje, že na ledové měsíce vyšle skákajícího robota na parní pohon

Věda a školy

Obrovské trhliny na jihu připomínají pruhy na tygří srsti. Data o nich byla podrobena studiu před několika lety. Podle vědců jsou tyto tygří pruhy dlouhé asi 130 kilometrů. Linie zlomů probíhají navzájem rovnoběžně a jsou od sebe vzdáleny zhruba 35 kilometrů.

„Těmito trhlinami neustále proudí na povrch voda a led - na rozdíl od jiných útvarů, o nichž je známo, že existují na ledových měsících,“ poznamenal hlavní autor studie Doug Hemingway z washingtonského Carnegie Institute for Science.

Vzdálenost měsíce od Saturnu silně kolísá

Podle výzkumného týmu jsou pruhy a podivné chování formace způsobeny tzv. excentrickou oběžnou dráhou měsíce (pohyb s výraznými odchylkami) kolem Saturnu.

Jestliže tedy vzdálenost Enceladu od Saturnu kolísá, planetární gravitace onen měsíc smršťuje a rozšiřuje. Tento efekt generuje teplo, které jej chrání před úplným zamrznutím.

Gravitační síla je tak silná, že mění tvar měsíce a výsledné napětí vytváří první „tygří pás“ na Enceladu. Jak povrchový oceán měsíce vystřikuje puklinami, proudy vody následně zmrznou a spadnou zpět na měsíc, domnívají se experti z NASA.

Hmotnost nahromaděného ledu a sněhu vyvíjí tlak na nedaleký ledový příkrov a rozbíjí kůru na paralelní linie. Tyto zlomy se stávají pruhy měsíce, popisuje agentura Reuters.

Skončil jeden z největších vesmírných projektů: Cassini shořela v atmosféře Saturnu

Amerika

Teorii vzniku čerstvého ledu na severní polokouli podobným způsobem jako na jižní však nicméně bude těžké prokázat, protože sonda Cassini, která údaje zaznamenávala, přestala fungovat již v roce 2017.

Ve výtryscích ze Saturnova měsíce se našly nové organické sloučeniny

Věda a školy

Loni navíc NASA oznámila, že ve výtryscích z Enceladu byly zaznamenány nové organické sloučeniny, které jsou složkami aminokyselin. Podobné sloučeniny jsou na Zemi součástí chemických reakcí, které produkují aminokyseliny, tedy základní bloky života.

Pod povrchem Jupiterova měsíce bublá obří oceán. Je tam život?

Věda a školy

Zajímavý je kupříkladu i jeden měsíc planety Jupiter. Oceán na měsíci Europa skutečně může být „potenciálně obyvatelný“, vědci totiž zjistili, jak se podpovrchový oceán na Europě, který by měl uvnitř stále bublat, mohl utvořit. Podle toho určili, že obrovská vodní plocha mohla být v minulosti schopna hostit mikrobiální život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám