Hlavní obsah

Cukrovka prý u lidí s Alzheimerovou nemocí chrání paměť

U lidí trpících Alzheimerovou chorobou a zároveň cukrovkou se paměť zhoršuje pomaleji než u těch, kteří mají jenom Alzheimerovu nemoc. Vyplývá to z francouzské studie publikované v novém čísle odborného časopisu Neurology.

Článek

Vědci po čtyři roky sledovali stav 600 pacientů s Alzheimerovou demencí. Desetina z nich měla navíc také cukrovku. Všichni se dvakrát do roka podrobovali paměťovým a poznávacím testům a ti s diabetem v nich dosahovali lepších výsledků.

Na začátku testování dosahovali všichni v kognitivních testech v průměru 20 bodů. Každé další testování prokázalo u pacientů nemocných jenom Alzheimerovou chorobou pokles o 1,24 bodu, u těch s cukrovkou pouhých 0,38 bodu.

Lékaři příčinu nedokážou plně vysvětlit, ale domnívají se, že to zřejmě souvisí s léky podávanými diabetikům.

„Byly to překvapivé výsledky. Přepokládali jsme, že cukrovka ústup poznávacích schopností urychluje,“ řekla jedna z autorek výzkumu Coroline Sanzová. Z předchozích výzkumů se usuzuje, že cukrovka je rizikový faktor pro vznik Alzheimerovy choroby.

Alzheimerova nemoc je degenerativní onemocnění mozku, při němž je postupně poškozována nervová tkáň a vzniká demence. Nelze ji vyléčit, ale jsou známy léky, které ji zpomalí. Příští rok jí bude postiženo přes 35 milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám