Hlavní obsah

Cizokrajným rostlinám pomáhá v kolonizaci jejich výška

Právo, Vladimír Klepáč

V luzích a hájích Česka žije zhruba šedesát druhů invazních, tedy nepůvodních rostlin, které o své místo v přírodě tvrdě bojují. Vědci nyní zjistili, že v souboji s původními rostlinami uspěly díky své výšce. Rostlinní kolonizátoři, mezi něž patří například křídlatky, netýkavky nebo bolševníky, jsou totiž zhruba o třetinu vyšší než původní rostliny.

Foto: archiv Jan Divíšek

Nejdrsnějším rostlinným kolonizátorem českých luhů a hájů je bolševník.

Článek

Příběh rostlinných kolonizátorů v Čechách a na Moravě je většinou velmi podobný. Obvykle jde o druhy záměrně přivezené, například aby krášlily veřejná prostranství. Přírodovědci zjistili, že pro zdomácnění v novém prostředí stačí cizokrajné rostlině, aby byla svými vlastnostmi podobná původní květeně.

Invazní rostliny jsou ale útěkáři. Jistý čas patří k raritám nejrůznějších parků, pak se několik jejich semen uchytí za plotem. Stále je ale klid. Jako by si rostlinný druh pomalu zvykal na nové prostředí. Pak však začne tvrdě kolonizovat krajinu a soupeřit s domácími druhy.

Například křídlatky japonské a sachalinské byly také dlouho ozdobou mnoha parků. Nakonec se rozšířily do volné přírody, zabraly si vlhká údolí, okolí potoků a řek, kde je marně likvidují ochranáři. I přes vysekávání křídlatek se tyto dva druhy tisíce kilometrů od svého původního domova dokázaly zkřížit a vytvořily zcela nový rostlinný druh, a to křídlatku českou.

Drsný dobyvatel bolševník

„Vyšší vzrůst jim umožňuje dostat se lépe ke slunečním paprskům. Tito rostlinní dobyvatelé prostě zastíní původní druhy, čímž je připraví o životodárné světlo a vytlačí je z jejich stanovišť,“ řekl Právu spolutvůrce výzkumu botanik Jan Divíšek z brněnské Masarykovy univerzity.

Při výzkumu invazních rostlin srovnal mezinárodní tým vědců data o bezmála 1900 rostlinných druzích žijících v nejrůznějších biotopech republiky. Nemalé škody na původním porostu působí netýkavka žláznatá známá svými velkými fialovými květy. V lesích se za uplynulých dvacet let téměř zabydlela i její příbuzná křídlatka malokvětá.

Legendou mezi rostlinnými dobyvateli Česka je bolševník, jehož původním domovem je Kavkaz, nebo trnovník akát pocházející ze Severní Ameriky. Invazních rostlin je již tolik, že je nelze zcela vyhubit.

Na výzkumu pracovali odborníci z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR spolu s americkými i jihoafrickými botaniky. Odborníci upozorňují, že invaze rostlin probíhá po tisíciletí a bude pokračovat i nadále.

Nové rostlinné druhy mohou přivážet například lidé cestující po celém světě, dalším rostlinám pomůže zabydlet se ve střední Evropě dlouhodobé sucho. Pokud budou teplá léta pokračovat, začnou ji kolonizovat rostliny z oblasti Středozemního moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám