Hlavní obsah

Čínští vědci dokázali jako první naklonovat opice

Právo, DPA, vpl

Necelých 22 let po narození klonované ovce Dolly dokázali čínští vědci poprvé stejnou metodou reprodukovat i opice. Čung Čung a Chua Chua, dva makakové jávští, se narodili zdraví a přežili už několik prvních týdnů, potvrdil tým v odborném časopisu Cell (Buňka).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Naklonovaní makakové Čung Čung a Chua ChuaVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli metoda použitá pro Dolly se osvědčila u dalších více než 20 druhů zvířat jako krav, prasat či psů, vědci s ní v případě opic dosud ztroskotávali.

Už v roce 1999 sice přišla na svět laboratorní opice se stejnými genetickými informacemi jako opice stejného druhu. Klonované zvíře však pocházelo z rozdělení oplodněného vajíčka – podobně jako tomu bývá u jednovaječných dvojčat.

Nyní čínští vědci z opičího vajíčka odsáli jeho vlastní dědičnou informaci a nahradili ji dědičnou informací tělní buňky odebrané dospělému makakovi. Tým profesora Čching-suna ze státního Ústavu čínské akademie věd v Šanghaji potřeboval dlouhé série pokusů: nechali splynout 277 párů buněk, uspokojivě se ale vyvíjelo pouze 29 embryí. Ta implantovali do děloh 42 „náhradních“ opičích matek. Narodily se však dvě opičky, z genetického hlediska přesné kopie původní matky. V době zveřejnění výsledků už žily 40, respektive 50 dnů.

Jména Čung Čung a Chua Chua mají specifický význam, napsal Cell. Čung-chua totiž znamená „čínský národ“.

Dolly rychle zestárla

Naklonovanou Dolly přivedl na svět 5. července 1996 tým skotských vědců z edinburského Roslinova ústavu pod vedením profesora Iana Wilmuta. Než se tak stalo, odebrali embryolog Wilmut s kolegy buňku z vemene šest let staré ovce. Tu pak spojil s neoplozeným vajíčkem jiné ovce, z nějž vědci odstranili jádro obsahující genetickou informaci. Embryo vzniklé z této fúze pak odnosila další ovce jako náhradní matka.

Dolly (žila do 14. února 2003 a na svět přivedla šest zdravých jehňat) se stala prvním úspěšně naklonovaným savcem ze somatické buňky dospělého jedince. 23. února 1997 ji skotští vědci představili veřejnosti. O dva roky později ale zjistili, že její buňky odpovídají věku genetické předchůdkyně – šestileté ovce. V roce 2003 ji utratili kvůli plicní infekci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám