Hlavní obsah

Čínští studenti ukončili pětiměsíční simulační pobyt na Měsíci. Vypěstovali ovoce a zeleninu

– Peking

Tým čínských dobrovolníků ukončil 150denní pobyt v izolaci laboratoře, v níž simulovali pobyt na Měsíci. Agentura Nová Čína ukázala snímky, na kterých studenti vycházejí s rouškami na tvářích a s koši ovoce a zeleniny, kterou ve stanici vypěstovali. Peking investuje miliardy dolarů do kosmických programů, prezident Si Ťin-pching chce mít ze své země vesmírnou velmoc. Avšak posádku k Měsíci v příštím desetiletí dle agentury AFP ještě poslat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Studentští dobrovolníci opouštějí laboratoř Měsíční palác. Vypěstovali kupříkladu jahody.

Článek

V uzavřené laboratoři byly vytvořeny podmínky, s nimiž by se mohli setkat příští účastníci letu na Měsíc. Může to být příprava na budoucí dlouhodobé pobyty. V koších, jež studenti vynášeli ze stanice, byla například mrkev a jahody.

Foto: Profimedia.cz

Tato mise trvala 150 dní.

Šlo již o druhý pobyt této skupiny v podobných podmínkách. Loni se podrobila podobnému testu, který trval 60 dní.

Obstát bez vnější pomoci

Účelem experimentu bylo otestovat lidský organismus v uzavřeném prostoru. Účastníky byli čtyři studenti pekingské univerzity Pej-chang. Čtyři měsíce strávili v modulu Jüe-kung 1 (Měsíční palác 1) na ploše 160 metrů čtverečních. Jejich úkolem bylo obstát v dlouhé misi bez pomoci zvenčí.

Foto: Profimedia.cz

Žili v izolaci, museli se tedy obejít bez pomoci zvenčí.

Odpad byl na stanici likvidován pomocí biofermentace (zpracování odpadů formou recyklace), rostliny byly pěstovány s využitím odpadu z jídla a domácnosti.

Jedna buňka na plodiny, druhá na žití

Měsíční palác tvoří dvě buňky určené k pěstování zeleniny a ovoce, a jedna, která sloužila jako příbytek. Ta měřila 42 metrů čtverečních a byly v ní čtyři prostory určené ke spaní, společné místo, koupelna, místo určené ke zpracování odpadu a další k chovu zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Podobných projektů je více. Například německé vědce rovněž zajímá, jak pěstovat plodiny ve vesmíru. Proto nyní sklízejí zeleninu ve speciálním skleníku v Antarktidě. [celá zpráva]

Samotná Čína sice v příštích deseti letech let na Měsíc neplánuje, nicméně do konce letošního roku hodlá začít zkoumat jeho odvrácenou stranu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám