Hlavní obsah

Čína vyslala do kosmu nový průzkumný satelit

Novinky,

Číňané úspěšně vyslali do vesmíru svoji novou optickou družici na dálkový průzkum Země. Stalo se tak ve čtvrtek v 6:01 SELČ z kosmodromu Ťiou-čchüan na severozápadě Číny. Informace o tom a video ze startu raketového nosiče zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vyslala do kosmu satelitVideo: AP

 
Článek

Satelit Gaofen-9 04 byl vyslán na příslušnou oběžnou dráhu orbitální raketou Dlouhý pochod 2D. Podle Číny má družice disponovat takovým rozlišením, že z kosmu bude schopna detailně zobrazit i části zemského povrchu menší než metr.

Raketa Dlouhý pochod odstartovala. Čína chce poprvé přistát na Marsu

Věda a školy

Bude se využívat hlavně na průzkumy půdy, územní plánování, potvrzení správnosti výměry pozemků, návrhy silniční sítě, odhad výnosů úrody či pro prevenci nebo zmírňování následků katastrof.

Nová Hedvábná stezka

Satelit má též poskytovat údaje pro rozvoj a budování obchodních cest v rámci hospodářské iniciativy Nová Hedvábná stezka, kterou čínský prezident Si Ťin-pching představil již v roce 2013.

Společnost SpaceX vynesla do kosmu jihokorejský satelit. Překonala jeden rekord

Věda a školy

Co se týká vynášení satelitů do kosmu, nedávno například dopravila na oběžnou dráhu americká vesmírná společnost SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska jihokorejský satelit. Jde o komunikační družici ANASIS-II, která má sloužit vojenským potřebám zmíněného asijského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám