Hlavní obsah

Čeští vědci vyřešili záhadu bolidu Benešov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českým astronomům se podařilo rozluštit záhadu bolidu Benešov, který byl zaznamenám před více než 20 lety. Spočítali znovu jeho dráhu v atmosféře a díky tomuto novému výpočtu se linie dopadu bolidu posunula o 330 metrů. Vědcům se poté podařilo najít čtyři malé zvětralé meteority přesně podle předpokládaného scénáře.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Snímek bolidu Benešov ze 7. května 1991) pořízený kamerou na stanici ČHMÚ Přimda v západních Čechách.

Článek

Jsou také první na světě, kteří našli meteority tak dlouho po pozorovaném pádu bolidu, sdělil v úterý Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Srážky meteoroidů (vesmírných těles) metrových velikostí se zemskou atmosférou jsou podle Suchana relativně vzácné, dochází k nim asi čtyřicetkrát za rok. Vyvolávají působivé jevy zvané superbolidy (světelné úkazy v ovzduší).

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Vědcům se podařilo najít zvětralé úlomky meteoritu přesně podle výpočtů.

Hledání úlomků bylo dosud marné

Bolid Benešov byl zaznamenán nad územím České republiky 7. května 1991 ve 23:03:46 světového času. Podle analýzy snímků skončil mnohonásobným pádem meteoritů (pozůstatku meteoroidu). Žádné se ale v týdnech a letech po pádu, navzdory značnému úsilí a mnoha pokusům, nenašly. Známý astronom Pavel Spurný se svými kolegy z Astronomického ústavu znovu přezkoumali v únoru 2011 všechny dostupné snímky pomocí vlastních vylepšených metod.

O českém objevu v úterý v článku informoval významný vědecký časopis Astronomy & Astrophysics, úspěch ocenil i na titulní straně.

„Světová odborná veřejnost až nyní zdůraznila, že je to skutečně mimořádný případ, který je první na světě, kdy se po tak dlouhé době podařilo najít meteority. A to díky zlepšené metodě výpočtu, kterou zdokonalili na Astronomickém ústavu,” řekl Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám