Hlavní obsah

Čeští středoškoláci zvítězili v evropské přírodovědné soutěži

Praha

Tým složený z českých středoškoláků zvítězil v evropské přírodovědné olympiádě EUSO, která je určena pro tříčlenné skupiny studentů. Jiří Janoušek, David Kamenský a Jan Obořil uspěli v konkurenci 52 týmů z 25 zemí Evropské unie. Soutěž se konala na přelomu dubna a května ve slovinské Lublani, i druhý český tým se dobře umístil, skončil na 18. příčce.

Foto: Lenka Libusová/Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, ČTK

Tým složený z českých středoškoláků zvítězil ve speciální evropské přírodovědné olympiádě, která je určena pro tříčlenné skupiny studentů. Jiří Janoušek, David Kamenský a Jan Obořil (zleva) uspěli v konkurenci 52 týmů z 25 zemí.

Článek

Jak připomněla pražská Přírodovědecká fakulta (PřF) Univerzity Karlovy, jejíž pedagogové se podíleli na výběru a přípravě studentů, olympiáda EUSO (European Union Science Olympiad) je unikátní v tom, že na rozdíl od jiných soutěží se v ní utkají celé týmy, nikoli jednotlivci.

Tříčlenná skupina musí mít jednoho biologa, jednoho fyzika a jednoho chemika. Tomu odpovídají i úkoly, které jdou napříč těmito obory.

„Vybíráme ty, kteří jsou nejlepší ve svém oboru, ale myslíme přitom i na to, jak poskládat tým, aby členové dobře spolupracovali,” poznamenala mentorka pro obor biologie Lenka Libusová z PřF. V týmech se tak potkají studenti z různých škol, například letos to byli gymnazisté z Prahy, Brna a Břeclavi.

Značně náročné úlohy

Úlohy, které soutěžící řeší, jsou podle Libusové velmi náročné. Zadání má kolem 35 až 40 stran, řešení probíhalo s přestávkami dva dny. Letos se úlohy týkaly vína – od pěstování vinné révy přes výrobu vína až po zkoumání jeho fyzikálních vlastností.

Biolog Janoušek sáhl při řešení po tak nezvyklém postupu, že ho porotci zprvu nechtěli uznat. „Je natolik napřed, že použil pokročilé univerzitní znalosti, které má. Porotci mu nakonec body uznali, protože nahlédli, že jeho řešení je správné, pouze příliš pokročilé,” uvedla mentorka.

Také druhý český tým ve složení Ondřej Pelánek, Adam Mendl a Karolína Fárníková obstál v silné konkurenci a obsadil 18. příčku, které odpovídá stříbrná medaile. Medaile se totiž u tohoto druhu soutěží neudílejí jen za první tři místa, ale jsou oceněním za dobré umístění v rámci celého pořadí.

Foto: Lenka Libusová/Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, ČTK

Na snímku jsou (zleva stojící) Karolína Fárníková, Ondřej Pelánek, Jiří Janoušek a Adam Mendl, putovní pohár pro tým absolutních vítězů drží Jan Obořil (vlevo) a David Kamenský.

Na přípravě studentů se kromě Univerzity Karlovy podílely i Univerzita Hradec Králové a Univerzita Pardubice.

Češi získali pohár vítěze v minulosti dvakrát, naposledy zhruba před deseti lety. Loni se sice nestali celkovými vítězi, rovněž ale dosáhli na zlato. [celá zpráva]

Témata soutěže se každý rok mění podle toho, jaká země ji hostí. Letos to bylo Slovinsko, v minulosti šlo kupříkladu o Pobaltí a výzkum jantaru, Řecko se zaměřením úloh na olivy nebo Českou republiku, kde se soutěž v roce 2011 týkala výroby a vlastností piva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám