Hlavní obsah

Čeští jeskyňáři hlásí z Číny mimořádný objev

Právo, Vladimír Klepáč

Obří podzemní dóm a gigantické podzemní chodby nalezla v uplynulých dnech v provincii Shanxi v jižní Číně expedice českých speleologů a geologů. Podle odborníků jde o jeden z největších objevů, jaký se jim v novodobé historii podařil.

Foto: Zdeněk Motyčka

Ohromující objevené prostory.

Článek

Ve svém oboru patří čeští speleologové již od dob známého badatele Karla Absolona, který pracoval v Moravském krasu, ke světové špičce. Nescházejí ani u těch nejvýznamnějších objevů.

„Největším úspěchem expedice je objev přes šest kilometrů dlouhé jeskyně Tianxingyan. Po překonání náročných pasáží se v ní podařilo nalézt říční chodbu, dlouhou přes tři kilometry, a obří podzemní sál dlouhý 150 a široký 200 metrů,“ řekl Právu účastník expedice a předseda České speleologické společnosti (ČSS) Zdeněk Motyčka.

Museli jsme překonávat vodopády i podzemní jezera
Zdeněk Motyčka, předseda ČSS

Vchod do nové jeskyně objevil tým složený z jeskyňářů a pracovníků Geologického ústavu Akademie věd ČR již před dvěma roky. Podmínky pro její prozkoumání byly ale špatné kvůli deštivému počasí. Expedice tehdy postoupila jen sto metrů do podzemí. Nikdo tehdy nepředpokládal, že podrobný průzkum těchto prostor přinese mimořádný objev.

„Bylo to technicky složité. Museli jsme překonávat vodopády a podzemní jezera i pukliny ve skalním masivu. Místy jsme se přesouvali s využitím traverz. Výsledek ale stojí za to,“ doplnil Motyčka.

Nově nalezené prostory nejsou jedinečné svojí krápníkovou výzdobou, ale velikostí. Mimo jiné největší přírodní podzemní prostorou v Česku je Hlavní dóm v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu, který je 90 metrů dlouhý a 44 metrů široký. Do nově objeveného dómu v Číně by se vtěsnal nejméně pětkrát. Nový dóm zatím nemá jméno.

Ještě se vrátí

„Do Číny se patrně vrátíme ještě letos, abychom tam pokračovali v průzkumu těchto prostor. Vymlela je tam kdysi voda. Překvapivé ale je, že jí už tolik v této oblasti není,“ uvedl jeskyňář. Připomněl, že čeští speleologové a geologové pracují v provincii Shanxi již několik let. Loni v ní nalezli jeskyni Didonghe, která má také obří chodby.

Kuriózní je, že nové prostory nehledají jeskyňáři s batohem, lanem a cepínem v ruce v terénu. Mnohé objevy dělají z tepla domova na počítači s využitím běžně dostupné aplikace Google Earth, kterou podrobně zkoumají zemský povrch. Teprve pak vyrážejí bádat do podzemí.

Zakladatelem moderní speleologie byl profesor Absolon, jehož proslavily četné nálezy v Moravském krasu i na Balkáně. Moderní jeskyňáři úspěšně navazují na jeho odkaz, o čemž svědčí jejich objevy desítek kilometrů zaplavených chodeb v Mexiku, nově popsané jeskyně na Kavkaze, v Julských Alpách, na Dálném východě, Novém Zélandu nebo nyní v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám