Hlavní obsah

Českobudějovická VŠTE nabízí metodu na zlepšení pozornosti. Pomoci může nejen studentům

– České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) v Českých Budějovicích používá při výzkumu hledání nových způsobů, jak mezi studenty posílit koncentraci a trénovat paměť, takzvanou metodu EEG biofeedbacku. Jde o biologickou zpětnou vazbu zprostředkovávající informace o tělesných pochodech. VŠTE tuto metodu nabízí k využití i veřejnosti.

Foto: VŠTE

Pracoviště EEG biofeedback na VŠTE. Klient sedí v křesle, na hlavě má připojené senzory, které monitorují mozkové vlny, a snaží se soustředit na monitor, kde běží jednoduchá hra či video.

Článek

„Za poslední rok se u nás konalo téměř 300 hodin sezení s více než dvacítkou klientů. Jsou mezi nimi nejen studenti, ale i manažeři, řidiči a dispečeři. Mezi těmi dlouhodobými pak převažují děti s hyperaktivitou, poruchami udržení pozornosti a učení, dříve známé jako lehké mozkové dysfunkce," popsal vedoucí pracoviště EEG biofeedback Ivo Opršal.

Ten na škole v Českých Budějovicích působí na katedře informatiky a přírodních věd.

Zpětná vazba

Metoda biofeedbacku funguje tak, že jsou sedícímu člověku na hlavu připojeny senzory, které monitorují jeho mozkové vlny. Jedinec se pak soustředí na monitor, na kterém běží video či jednoduchá hra fungující coby zpětná vazba.

Foto: VŠTE

Pracoviště EEG biofeedback na Vysoké škole technické a ekonomické

Foto: VŠTE

Terapeutická metoda využívá encefalograf a počítač se speciálním softwarem.

„To, co se k nám zpětnou vazbou dostává ve formě jednoduché hry, je okamžitá informace o chodu mozku a tělesném napětí. Pomocí této terapie lze cvičením, takzvaným operativním podmiňováním, upravit fyzický a psychický stav," vysvětlil Opršal.

Tímto způsobem je tak možné řešit poruchy pozornosti, učení, spánku či úzkosti.

Foto: VŠTE

Vysoká škola technická a ekonomická je nejmladší veřejnou vysokou školou v republice.

Po sérii sezení by měl být klient naučený dál situace zvládat sám, bez přístroje. Metoda se začala používat před půlstoletím při léčbě stavů afázie (porucha či ztráta řeči) a epilepsie.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám