Hlavní obsah

Česká vědkyně získala cenu za výzkum probiotik

Věra Bunešová získala mezinárodní cenu Danubius Young Scientist Award udělovanou nejlepším mladým vědcům, jejichž výzkum lze uplatnit v oblasti povodí Dunaje. Bunešová z České zemědělské univerzity spolu s cenou obdržela 1200 eur za svou doktorskou práci zaměřenou na využití probiotik ve výživě mláďat přežvýkavců.

Foto: ČZU

Věra Bunešová

Článek

„Jednoduše řečeno, budeme-li usilovat o pozitivní modulaci mikroflóry trávicího traktu skotu a přirozené posilování jejich imunity, omezí se používání antibiotik a jejich nežádoucího šíření do životního prostředí,“ vysvětlila Bunešová.

„Probiotika je vhodné aplikovat zejména ve stresových obdobích, jako je období odstavu mláďat, změna krmné dávky a dalších situací, kdy je trávicí trakt více náchylný na působení škodlivých bakterií,“ uvedla Bunešová.

„Snižuje se pak možnost výskytu průjmu, gastrointestinálních infekcí a mortality, tedy úmrtnosti mláďat v chovech skotu. Což se samozřejmě odráží v ekonomice chovu a omezení užívání antibiotik a jejich šíření do životního prostředí a potravinového řetězce,“ doplnila.

Probiotika
V posledních letech výrazně vzrostl zájem využití probiotik, což jsou živé bakterie, které pozitivně ovlivňují mikroflóru trávicího traktu jak člověka, tak i zvířat. Probiotika jsou tudíž přidávána například do jogurtů či jiných mléčných výrobků, ale taky do doplňků stravy. Jako probiotika se nejčastěji používají bakterie rodu Bifidobacterium a Lactobacillus. Jejich uplatnění se rozšířilo i ve výživě hospodářských zvířat a domácích mazlíčků.
Danubius Young Scientist Award
Smyslem ocenění je povzbudit mladé vědce, aby se věnovali vědeckým tématům a otázkám, uplatnitelným v povodí Dunaje, a podpořit vědeckou komunitu v této oblasti. Každá univerzita v regionu nominuje jednoho uchazeče a z každé země regionu, tedy z Rakouska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvatska, České republiky, Německa, Maďarska, Moldavska, Černé Hory, Srbska, Slovenska, Slovinska, Rumunska a Ukrajiny, porota vybere jednoho vítěze. Podmínkou je vztah výzkumu k tomuto geografickému vymezení a nejdéle pět let od získání titulu Ph.D.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám