Hlavní obsah

Češi vyvinuli novou tkaninu, která saje vodu a drží i teplo

České firmy ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci (TUL) vyvinuly novou froté tkaninu, která zároveň účinně saje vodu a zachovává teplo.

Foto: Profimedia.cz

Momentálně se vyrábějí buď tlusté froté župany, které jsou teplé, ale nasají brzy vodu a zůstávají mokré, nebo syntetické župánky, které zase nejsou dost teplé.

Článek

Nová 3D tkanina s názvem Prowell je vhodná pro výrobu hotelového textilu, zejména županů. Zástupci firem Texsr, Veba a Papillons o novém českém vynálezu, který se začne prodávat na podzim, informovali na veletrhu Styl a Kabo na brněnském výstavišti.

„Cílem bylo zlepšit komfort froté materiálů. Napadlo nás, že by bylo vhodné, aby materiál lépe držel teplo a zároveň sál vodu,“ řekla prorektorka TUL Jana Drašarová. Podle ní se momentálně vyrábějí buď tlusté froté župany, které jsou teplé, ale nasají brzy vodu a zůstávají mokré, nebo syntetické župánky, které zase nejsou dost teplé.

Tkanina podle Drašarové vznikla kombinací bavlny a syntetického vlákna. „Rubová strana přicházející do styku s pokožkou má schopnost odvádět vlhkost z těla a předávat ji lícní, smyčkové straně tkaniny, odkud se vlhkost odpařuje do ovzduší. Tím se na těle udrží příjemný pocit sucha a tepla,“ vysvětlila.

Vývoj nové tkaniny podle ní trval dva roky. Firmy a univerzita na projektu spolupracují v rámci skupiny Clutex, která sdružuje 21 českých firem, vysokých škol a výzkumných ústavů.

Reklama

Výběr článků

Načítám