Hlavní obsah

První ženský tým vstoupil do otevřeného kosmu. Astronautky vyměnily regulátor napětí

Novinky,
Aktualizováno

S několikaminutovým předstihem oproti očekávání v pátek ve 13:38 SELČ oficiálně začala „procházka“ vně orbitální Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pro americké astronautky Christinu Kochovou a Jessicu Meirovou. Měly za úkol nahradit staniční regulátor napájení, který o víkendu vypověděl službu. Šlo o historicky první čistě ženský výstup do volného kosmického prostoru.

Záznam: Z ISS vystupuje do kosmu poprvé pracovní tým tvořený jen ženamiVideo: NASA TV

 
Článek

Místo pokračování instalování dalších lithium-iontových baterií, které se odložilo, bylo třeba nejprve nahradit regulátor napětí, který shromažďuje a distribuuje solární energii pro patřičné systémy ISS.

Ve 13:38 našeho času obě astronautky přepnuly své skafandry na vnitřní baterie, čímž mise fakticky začala. Nedlouho poté již opravdu vystoupily do otevřeného kosmu. Výstup byl plánován na 5,5 hodiny, trval ale nakonec přes sedm hodin.

Kochové s Meirovou pomáhali ze stanice Ital Luca Parmitano a Američan Andrew Morgan. Parmitano, který je velitelem ISS, obsluhuje robotickou paži Canadarm2 a Morgan má na starosti dohled nad přechodovou komorou a správnou funkčností skafandrů. Pomocí zmíněné paže se astronautky přesunuly k místu, kde je regulátor umístěn.

Pro zajímavost, Kochová má na svém obleku červené pruhy a na helmě číslo 18, Meirová žádné pruhy a číslo 11.

Foto: NASA

Americké astronautky Jessica Meirová (ve skafandru) a Christina Kochová před výstupem do otevřeného vesmíru

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zdůrazňuje, že víkendová porucha regulátoru nemá žádný vliv na bezpečnost posádky, energie má stanice aktuálně dost. Daný problém ale zabraňuje novým lithium-iontovým bateriím, nainstalovaným u orbitální laboratoře dříve tento měsíc, provádět jiné napájení objektu.

Baterie do konce provozu ISS

Naposledy 6. října astronauti Kochová s Morganem během sedmihodinové směny ve volném kosmu u vesmírné stanice nainstalovali dvě nové baterie a odmontovali tři staré. Šlo o modernizaci jejího energetického systému, ve které tato dvojice pokračovala i 11. října. Další výstupy kvůli výměně baterií budou moci následovat až po nahrazení regulátoru.

Astronauti instalovali vně ISS nové baterie

Věda a školy

Kolegové ony moderní a výkonné lithium-iontové baterie instalovali na nosník komplexu na oběžné dráze, který se nachází přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem.

Jedna nová baterie váží 180 kilogramů a je tak výkonná, že nahradí dvě původní, které jsou už deset let staré. Nové baterie by měly stanici zásobovat elektřinou po zbytek jejího provozu.

Foto: NASA

Astronautky Christina Kochová (vlevo) a Jessica Meirová na oficiálních portrétech

K prvnímu čistě ženskému výstupu mimo interiéry ISS (Kochová s tehdejší členkou posádky Anne McClainovou) mělo dojít už letos v březnu, avšak nakonec se tak nestalo. Zejména z jednoho poněkud bizarně znějícího důvodu: astronautky neměly co na sebe, přesněji řečeno jedné z nich skafandr nepasoval.

Nyní už tam ale byly k dispozici vhodné skafandry pro výstup dvou žen najednou.

Američané představili nové skafandry pro misi na Měsíc. Vhodné pro muže i ženy

Věda a školy

Pět pracovních výstupů do volného prostoru by měli astronauti podle agentury Reuters absolvovat rovněž během listopadu a prosince, a to kvůli dalším údržbářským povinnostem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám