Hlavní obsah

Časosběrné video zachycuje částečné zatmění Měsíce nad Prahou

– Praha
Novinky, tcs

V noci z úterý na středu mohli lidé po celém Česku sledovat částečné zatmění Měsíce. I když jde o celkem běžný jev, pro mnohé měl přece jen trochu zvláštní nádech. Zatmění se totiž odehrálo v den 50. výročí startu Apolla 11, které poprvé dopravilo člověka na povrch přirozeného zemského satelitu.

Zatmění měsíce Video: Novinky

 
Článek

Měsíc v Praze vyšel krátce po 21. hodině, už v tu dobu probíhala takzvaná polostínová fáze zatmění, kdy se Měsíc blížil k zemskému stínu. O zhruba půl hodiny později už bylo zatmění pozorovatelné – postupně mu tmavl levý okraj.

Hlavní fáze trvala téměř tři hodiny. Největší částečné zatmění nastalo po půl dvanácté, kdy se do stínu ponořilo 65,3 procenta úplňku. Po čtvrt na tři byl konec.

Zatmění Měsíce je poměrně běžným jevem a dochází k němu až pětkrát do roka vždy, když se Země ocitne v jedné přímce mezi Sluncem a Měsícem. Ne vždy ale dochází k úplnému zatmění, rozeznáváme tři jeho druhy: polostínové zatmění, které je ze Země téměř nepozorovatelné, ovšem pozorovatelé na povrchu měsíce by mohli vidět částečné zatmění Slunce, částečné zatmění, kdy ve stínu zmizí pouze část zemského satelitu, a úplné zatmění, kdy je Měsíc zcela zastíněn.

K úplnému zatmění dojde až za šest let, 7. září roku 2025. Nejbližší polostínové zatmění nastane 10. ledna příštího roku. Měsíc by se měl pro pozemské pozorovatele jevit jako odspodu zlehka zčernalý.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám