Hlavní obsah

Brněnští vědci se chtějí s počítači dorozumět lidskou řečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výzkumníci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně pracují na využití lidské řeči v komunikaci s počítači. Technologie by měla být použitelná například při diktování překladů, uvedla Ivana Drábková z Technologické agentury ČR. Projekt s názvem „Technologie zpracování řeči pro efektivní komunikaci člověk-počítač” podpořila agentura v minulosti částkou 23,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Technologie by měla být použitelná například při diktování překladů. Ilustrační foto

Článek

„Tyto nové technologie by měly být použitelné v praktických aplikacích, jako je například vyhledávání ve slovnících na mobilech, diktování překladů nebo využití v dialogových systémech,” uvedl předseda agentury Petr Očko.

Podle něj jde o důležitý výzkum s potenciálem přinést České republice zvýšení podílu hi-tech technologií v ekonomice a uplatnění na mezinárodních trzích. „Technologie tohoto typu tvoří vysokou přidanou hodnotu díky minimálním nákladům a možnosti vysokých příjmů z prodaných licencí za software,” dodal Očko.

Rozpozná mluvčího, najde klíčová slova

Projekt navázal na úspěchy skupiny BUT Speech@FIT, která je součástí Fakulty informačních technologií VUT v Brně.

„Podpora od Technologické agentury nám pomohla posunout vývoj ve všech oblastech řečových technologií, ať už jde o samotné rozpoznávání řeči a mluvčího, identifikaci konkrétního jazyka či detekci klíčových slov,” vysvětlil Jan Černocký z VUT.

Podle něj výsledky projektu mají rozsáhlé pole využití. „Můžeme zmínit například zlepšení studijních možností při použití audiovizuálních materiálů, které umožní práci se záznamem v podstatě na stejné úrovni jako s psaným textem, a to včetně vyhledávání klíčových slov, indexování a podobně,” uvedl Černocký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám