Hlavní obsah

Brněnští vědci – otec se synem – dávají naději lidem trpícím lupénkou

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jako prvního na světě napadlo brněnského vědce Ivana Rampla zkombinovat účinky magnetického a světelného pole včetně tepla. Výsledkem byly neobyčejně blahodárné účinky na pleť, i proto se svým synem Michalem zkonstruoval přístroj Face-Up!, který dokáže zatočit s akné. Nyní chtějí otec a syn dál ve výzkumu pokračovat, věří totiž, že se jim podaří sestrojit i podobný přístroj na léčbu dalších kožních chorob, zejména lupénky.

Foto: Profimedia.cz

Lupénka se často tvoří v místě kloubů, na loktech či kolenou.

Článek

A poté je před nimi další výzva, výsledky některých experimentů totiž ukázaly velmi nadějné možnosti v působení tohoto silového pole na vývoj nádorových onemocnění.

Výzkumu na neprobádaném poli kombinace magnetického a světelného účinku se věnuje Rampl starší už více než deset let. „První projekt začal už v roce 2004 a přišli jsme na výsledky překračující léčbu akné. Lidé používající náš přístroj, kteří mají akné a zároveň lupénku, nám píší, že lupénka jim začala mizet,“ řekl Právu Michal Rampl.

Rodinné duo Ramplových patří k těm několika málo vědcům v Česku, jimž se podařilo přenést výsledky vědeckého bádání do komerční sféry.

Po celém světě už Ramplovi prodali několik desítek tisíc svých přístrojů proti akné. Přesto už několikrát neuspěli se žádostí o granty, které měly posunout předchozí výzkum v boji s rakovinou.

„Bylo nám sděleno, že podpora základního výzkumu není u nás prioritou,“ konstatuje Ivan Rampl. Proto se rozhodli nespoléhat se jen na dotace.

„Financování výzkumu z vlastních zdrojů je dost složité. Máme sice žádost o další grant, ale pokud ho nedostaneme, budeme do vývoje investovat prostředky z prodeje přístrojů Face-Up! Naše vize je vyvinout účinné přístroje zejména proti lupénce, což by nám mohlo přinést další prostředky, které nám mohou pomoct posunout se ve výzkumu účinků eliminujících nádorová bujení,“ vysvětlil Michal Rampl.

Nic takového ve světě není

„Kdyby se to povedlo, byla by to opravdu velká věc. Nic takového na světě totiž neexistuje. A my nemůžeme prohrát, už máme jasné cestičky. Přístroj proti lupénce by se neměl nijak zvlášť lišit od toho na akné. Rozdíl by měl být jen v parametrech světelného pole,“ neskrýval entuziasmus Ivan Rampl. Přístroje by měly pracovat na stejném principu, jen místo červeného světla u Face-Up! by zde mělo být ultrafialové záření.

Lupénkou na světě trpí milióny lidí, odhaduje se, že se s ní potýká 1,5 až 2 procenta obyvatelstva. „Přitom nejlepší lékařský recept na ni je koupel v Mrtvém moři. Jenže to je trochu z ruky. Potřebujeme jen několik měsíců až let na to, abychom zjistili, jaká je nejvýhodnější skladba parametrů impulzního magnetického a světelného pole,“ dodal Ivan Rampl.

A u kožních chorob nemusí zůstat jen u lupénky, další využití objevu brněnských vědců by mohlo být i v urychlení hojení ran či popálenin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám