Hlavní obsah

Brněnská laboratoř je zřejmě nejtišším místem v Česku

Brno

Zřejmě nejtišším místem v České republice je speciální brněnská bezdozvuková komora. Pokud v ní někdo mluví, nedostavuje se ozvěna. Komora je výsledkem spolupráce brněnské pobočky společnosti Honeywell a Vysoké školy báňské (VŠB) z Ostravy. Experti v ní budou posuzovat nežádoucí účinky hluku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pokud v laboratoři někdo mluví, nedostavuje se žádná ozvěna.

Článek

„Hluk je všude kolem nás, často nám škodí a ani jej nevnímáme. Jsou s tím spojené negativní vedlejší účinky na lidské zdraví. Můžeme jej měřit u všech zařízení, která jsou kolem nás,” uvedl ředitel Centra pokročilých inovačních technologií (CPIT) Vysoké školy báňské Bohumír Strnadel.

Zmínil například nemocnice nebo hotely. V některých případech se podle vědců může stát, že jinak funkčně zcela bezvadné zařízení musí být pro nadměrnou hlučnost z provozu vyřazeno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Experti budou v komoře posuzovat nežádoucí účinky hluku.

Komora se dá použít i pro posuzování akustického vyzařování reproduktorů nebo naopak citlivosti mikrofonů.

Hladina hluku je minus pět decibelů

Bezodrazivost je zajištěna obkladem stěn, stropu i podlahy hlubokými absorpčními klíny z akusticky pohltivého materiálu. V něm se postupující akustická energie mění v teplo, čímž je znemožněn její odraz.

Pro stavbu komory bylo spotřebováno téměř 10 tisíc absorpčních klínů. Hladina hluku v komoře je minus pět decibelů. Nejtišší místo na světě má hodnotu minus 20 decibelů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Koncern Honeywell má v Brně vývojový a administrativní komplex, kromě toho má závod v Hlubočkách u Olomouce, kde vyrábí a opravuje letecké motory.

Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130 tisíc lidí. V ČR pro firmu pracuje přes 5000 lidí. V brněnském vývojovém centru je jich kolem 1800, jsou zde lidé z 27 států.

Odborníci z brněnského centra vyvinuli například aplikaci, která pilotům letadel přináší aktuální informace o počasí po celou dobu letu. Pilotům ušetří čas, snižuje také náklady na palivo. Službu už koupila společnost Airbus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám